Gündem

Belçika İslam Temsil Kurumu Başkanı Üstün: ”Siyasi Müdahaleden Bıktık!”

Belçika'da son dönemde İslam Temsil Kurumu'nu hedef alan tartışmalara kurumun başkanı Mehmet Üstün'den tepki geldi. Siyasi müdahalelerden bıktıklarını söyledi.
Esra Çelik
21 Ekim 2021
Belçika İslam Temsil Kurumu Başkanı Mehmet Üstün @Foto: Camia Haber

Belçika’da müslümanların temsilcisi olarak kabul edilen Belçika İslam Temsil Kurumu (Müslim Executive of Belgium) Başkanı Mehmet Üstün, Belçika devletinin verdiği 500 bin Euro’luk ödeneği artık istemediklerini ve bu ödeneği bağımsızlıklarına karşı değişmeyeceklerini dile getirdi. Tamamen bağımsız devam edebilmek için mali formül üretip ”kendi kendimize yeteriz” düsturunca ödeneğe bir alternatif sunacaklarını söyledi. Belirli şartlara uyma zorunluluğuna tabi tutan bu ödenek, fikri bakımdan özgürce bir çalışma yapılmasına engel teşkil ettiği için böyle bir karar alındığı kaydediliyor.

Geçtiğimiz günlerde Adalet Bakanı Vincent Quickeborne’nin istihbarat birimlerine İslam Temsil Kurumu’nu araştırma talimatı verdiği yönünde çıkan haberler büyük bir gerginliğe sebep olmuştu. Quickeborne, İslam Temsil Kurumu’nun acil reforma gitmesi için baskı yaptığı ve buna karşılık Mehmet Üstün’ün ”Reform çalışmalarının yavaş ilerlediğinin farkındayız fakat pandemi koşullarında nasıl seçime gidecektik ki?” ifadeleri Belçika basınına yansıdı.

Mehmet Üstün, Executive’ın sosyal medya hesaplarından yaptığı açıkalamada ise şu ifadeleri kullandı: ”Adalet Bakanı’nın yaptığı açıklamada olduğu gibi, kurumumuz her sene çeşitli tanınmış yetkili organlar tarafından şeffaf ve profesyonel bir şekilde denetleniyor. Araştırmalar bizim geçen yıl Mart ayında yapmış olduğumuz başvuru sonucunda başlatıldı. Umuyoruz ki uzlaşma komisyonu bizim yenilenme yönünde olan yapımız hakkındaki çalışmalarını bir an önce sonuçlandırabilir.”

Gündem | 1 Ekim 2021 Belçika Helal Kesim Yasağını Sürdürmekte Kararlı 1 Ekim 2021

“Karalama Kampanyasına Maruz Kalıyoruz”

Belçika İslam Temsil Kurumu’ndan yapılan basın açıklamasında da, kamuoyuna yapılan manipülasyonları protesto ettiklerini ve dış müdahale iddiası üzerinden karalama kampanyasına maruz kaldıkları yinelendi. Açıklamada aynı zamanda kurumun mevcut mevzuata uygun kurum olduğunu ve tamamen Belçika anayasasına ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne göre işledikleri bildirildi. Son olarak basın açıklamasında, “Ülkemizde tanınan diğer dinlerde olduğu gibi, kilise ve devlet ayrılığı ve din özgürlüğü ilkelerine göre İslam dininin özerkliğine saygı gösterilmesini istiyoruz. Ayrıca, ülkemizin tüm sorumlularını ve tüm siyasi karar vericilerini, yemin ettikleri gibi anayasal ilkelerini yerine getirmeye çağırıyoruz.” İfadeleri kullanıldı.

İslami Kuruluşlardan Belçika İslam Temsil Kurumu’na Destek

Executive Muslims’in yaptığı basın açıklamasına aralarında Belçika İslam Federasyonu’nun da bulunduğu dernekler destek bildirisi yayınladı.
Muhammed Ünal yönetiminde olan Belçika İslam Federasyonu (BİF), fibif.be isimli websitesinde De Morgen’da yapılan kara propagandaya karşı tepki gösterdi. Açıklamada Belçika İslam Federasyonu’nun aşırıcılık suçlamasını reddettiği, bununla beraber kuruluş tarihi olan 1989’dan bu yana vatandaşlar ve otoriteler tarafından takdir edilen bir kurum olduğuna vurgu yapıldı. Suçlamaları kabul etmeyen BİF, baskılara rağmen toplumsal huzur için çalışmalarına kararlılıkla devam edeceğini açıkladı.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş