Dünya

Güney Afrika’da 1.590 Yetim Çocuğa Yemek İkramı

Hasene International derneği, 159 yıl önce Cape Town’a ilim öğretmek için gelen alim Ebubekir Efendi anısına 1.590 yetim çocuğa yemek ikram ediyor. İkramlar 16 Ocak Pazar gününe kadar devam edecek ve Pazar günü kabri başında Kur’ân’ı Kerîm okunup, dualar edilerek program nihayetlenecek.
Murat Kubat
14 Ocak 2022
Hasene Güney Afrika'daki yetim çocuklara Ebubekir Efendi anısına yemek ikram etti. Fotoğraf: ©Hasene

Yardımları bizzat takip eden, 13 yıldır Güney Afrika’da yaşayan, Güney Afrika’da Osmanlı mirası üzerine kaleme aldığı eserleri bulunan, Cape Town Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Afrika Çalışmaları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Halim Gençoğlu çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ebubekir Efendi’nin Güney Afrika’da bırakmış olduğu Türk İslam mirasının bugün hâlâ yaşadığını görüyoruz diyen Gençoğlu şöyle konuştu: “16 Ocak’ta Ebubekir Efendi’nin Cape Town’a gelişinin 159. yıl dönümü olacak. Ebubekir Efendi (el Emcedi, el Hoşnavi) dört mezhep müftüsüdür. Seyittir aynı zamanda. Güney Afrika sömürgeciliği iliklerine kadar yaşamış bir ülke. Bunun izlerini görmek mümkün. Bunun yanında başka izleri de burada görebiliyoruz. Ebubekir Efendi’nin Güney Afrika’da bıraktığı iz, bıraktığı kültür mirası bugün hâlâ konuşuluyor. Ebubekir Efendi 159 yıl önce yanında 10 yaşlarındaki yeğeni Ömer Lütfi Efendi ile Erzurum’dan yola çıkar ve Güney Afrika’ya gelir. Hasene’nin pankartında onun ismini görenler bu Ebubekir Efendi bizim bildiğimiz kişi değil mi diye soruyorlar. Yüzlerce yıl geçmesine rağmen bırakılan iz hâlâ tanınıyor, biliniyor ve konuşuluyor.

Böyle hayırlara vesile olmaktan daha güzel ne olabilir

Cape Town’a yaklaşık 60 km mesafede, Atlantis bölgesindeki yetimhanenin bulunduğu, fakir fukaranın yoğun olduğu bir bölgede olduklarını anlatan Gençoğlu “Ebubekir Efendi’nin bırakmış olduğu İslam mirasından en fazla faydalanan çocuklar olmuştur. En fazla yardıma muhtaç kimseler de çocuklardır, bilhassa yetim çocuklar. Bu sebeple Ebubekir Efendi’yi anma programı çerçevesinde yetimlere yemek ikram etmek düşüncesi hasıl oldu.” dedi.

Çalışmalar bir imam ile birlikte yürütüldü. Güney Afrika’da şu an yaz tatili olduğu için çocukların bir kısmının evlerinde olmasından dolayı yemek ikramı o çocukların evlerine  ulaştırıldı. Gençoğlu duygularını da şöyle aktardı: “Çok güzel şeyler oluyor burada. Patatesleri, soğanları yine çocuklarımız soyuyor. Buralarda Kur’an okunması, fakirlere yemek dağıtılmasından çevredekiler de etkileniyor. Burada gözümün önünde yetim çocukların doyduğunu görmek insana müthiş huzur veriyor. Bu güzelliği görmek ve bu güzelliğin içerisinde olmak bizi ziyadesiyle mutlu ediyor.”

Daha önce böyle büyük çaplı bir program yapılmadığını da belirten Halim Gençoğlu, Hasene derneğinden ve bağışçılarına teşekkür etti. Gençoğlu ekledi: “Biz daha önce ramazan aylarında Ebubekir Efendi’yi anma programları çerçevesinde 100-200 kişilik yemek ikramlarımız olmuştu. Hasene derneğine bu konuda müteşekkirim. Böyle şeylere vesile olmaktan daha güzel birşey olamaz.”

 

Yemek ikramı ile yetimler sevindi.

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş