Sağlık

Kışın Dengeli Ve Yeterli Su İçmek Neden Önemli?

Uzmanlar kış aylarında dengeli ve yeterli su içmenin vücudun sıcaklık dengesini korumaya önemli katkı sağladığını belirtiyor.
15 Şubat 2022
Kışın Dengeli Ve Yeterli Su İçmek Neden Önemli?@Shutterstock

Su içmek ve vücudun su ihtiyacını karşılamak her zaman önemlidir ama bol bol su içmeyi kış mevsiminde önemli kılan şeylerden biri bağışıklık sistemini güçlendirmektir.

Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aydan Ercan, bir insanın yemek yemeden 60 güne kadar hayatta kalabildiğini ancak su içmeden bir haftadan fazla yaşamadığını belirtti. Ercan, “İnsan vücudunun yüzde 60’ını su oluşturuyor ve her şey suyun varlığıyla meydana geliyor.” dedi.

Ercan, vücudun ihtiyacı kadar olan sıvının sağlıklı şekilde alınması gerektiğini ifade ederken yetersiz su tüketiminin pek çok zararı olduğunu da aktardı ve şunları kaydetti: “Günde1,5-2 litre kadar sıvı alınması gerekli. Bunun en az 1 litresinin su olarak tercih edilmesini öneriyoruz. Çay, kahve ve benzeri içecekler kış aylarında çok tüketiliyor.

Ama unutmamak gerekir ki bu içecekler aynı zamanda vücuttan su atılmasına da neden olabiliyor. Taze sıkılmış meyve suları içilebilir. Çorbalar, hoşaf ve kompostolar gibi sağlıklı yöresel içecekler içilebilir.”

SUSAMAK BİR ALIŞKANLIKTIR

Ercan, su içmenin alışkanlık hâline getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

“Susamıyor olabilirsiniz ama su içmeniz gerekli.” diyen Ercan, “Susamamak bir duygu ve bir alışkanlık aslında. Kendinizi su içmeye alıştırabilirsiniz. Büyük bir şişeyle başlamak yerine tekrarlayan süreler içinde birer bardak su içebilirsiniz. Su içeceğinizin bilincinde olmak zaten sizi su içmeye yöneltecektir.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ercan, su içmenin yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da önemli olduğunu vurguladı.

Suyun soğuk havalarda vücudun sıcaklık dengesini korumasındaki etkisine dikkat çeken Ercan, “Özellikle kış aylarında dengeli ve yeterli su içmek vücudun sıcaklık dengesinin korunmasında son derece önemli. Yazın bunu terleyerek hissediyorsunuz ancak kışın bir terleme söz konusu olmayabilir, hissetmeyebilirsiniz. Ama dışarıya çıktığınızda ağzınızdan çıkan buhar, sizin su kaybettiğinizin bir göstergesidir.” diye konuştu.

EVİMİN DIŞINDA SU TÜKETİMİM AZALIYOR

Sosyal medya hesaplarının anket özelliği üzerinden 850 binin üzerinde katılımcıya su tüketimi alışkanlıkları ile ilgili sorular soruldu. Yaklaşık 3 ay süren ve 18-65 yaş aralığındaki genel hedef kitleye uygulanan çalışmaya katılanların yüzde 44’ü “Evimin dışında su tüketimim azalıyor.” derken, dışarıda tuvalete gitmekten kaçındığı için daha az su içmeye meyilli olanların oranı yüzde 52 oldu. İdrar renginin su tüketimine dair ipuçları verdiğini bilen ve su tüketimini idrar renginden takip edenlerin oranı yüzde 36 oldu.

“Yetişkin bir bireyin her gün ne kadar su içmesi gerektiğini biliyor musunuz?” sorusuna, ankete katılanların yüzde 70’i “Evet”, yüzde 30’u “Hayır” yanıtını verdi.

Katılımcıların yüzde 57’si günde en az 2-2,5 litre su tüketmeye dikkat ettiğini belirtirken, “Sabahları uyanınca güne bir bardak su içerek başlıyor musunuz?” sorusuna yüzde 62’si “Evet” karşılığını verdi.

Suyu tarçın, limon, meyve dilimleri ile tatlandırmanın daha fazla su içmeye yardımcı olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 38’de kaldı.

SU İÇMEK UNUTULUYOR

“Su ihtiyacınızı su ile mi yoksa diğer içecekler ile mi karşılıyorsunuz?” sorusu yöneltilen katılımcıların yüzde 21’i su yerine diğer içecekleri tercih ettiğini belirtirken, “Suyun yerini diğer içecekler alamaz.” diyenlerin oranı yüzde 86 oldu.

Diğer soğuk ve sıcak içeceklerin vücudun su ihtiyacını karşılamadığını ve susuzluğu artırdığını bildiğini söyleyenlerin oranı yüzde 48 oldu.

“Gün içinde su içmeyi unutuyor musunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 60’ı “Evet” karşılığını verirken, su tüketimini artırmak için çaba sarf edenlerin oranı yüzde 53, su içmek için kendine belirli aralıklar koyanların oranı yüzde 23, su içmeyi hatırlamak için bir uygulama kullananların oranı ise yüzde 9 olarak belirlendi.

AZ SU TÜKETİMİNİN ZARARLARI BİLİNİYOR

Su içmeyi hatırlamak için yanında veya çevresinde su şişesi, sürahi ve termos bulunduranların oranı yüzde 36’da kaldı.

Katılımcıların yüzde 77’si hava sıcaklığının, yüzde 76’sı suyun tadının, yüzde 77’si suyun sıcaklığının su tüketimini etkilediğini belirtirken, yüzde 80’i içtiği suyun kaynağının önemli olduğunu vurguladı.

Sağlık | 14 Nisan 2021 Ağız Ve Diş Sağlığının Önemi 14 Nisan 2021

Yeterli su tüketiminin vücut üzerindeki faydalarını bildiğini söyleyenlerin oranı yüzde 48, az su tüketmenin vücut üzerindeki zararlarını bildiğini söyleyenlerin oranı yüzde 56, az su içmenin nabız ritminin bozulmasına yol açabileceğini bildiğini söyleyenlerin oranı yüzde 81, az su tüketmenin baş ağrısına sebep olabileceğini bildiğini söyleyenlerin oranı yüzde 64 oldu.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş