Yazarlar

Tekrar Buluşmak Üzere

Ramazan ayına ulaşmak, büyük bir lütuf, eşsiz bir imkân, benzersiz bir fırsat. Ancak, bu aya erişmek önemli olsa da, asıl önemli olan onu iyi değerlendirebilmektir.
08 Mayıs 2022

Allah’a sonsuz şükürler olsun, bir kez daha ramazan ile buluştuk ve beraberliğimizin sonunda bu buluşmanın bayramını yaşadık. Türkiye’de ramazanın on beşinden sonra yatsıdan önce “Elveda ya Şehr-i Ramazan!” diye minarelerden nida ediliyor. Elveda demek, sanki tekrar buluşma beklentisini içermeyen bir veda intibaı uyandırıyor. Oysa, Müslümanlar ramazan ayına veda ederken, gelecek yıl onunla yeniden buluşmak arzusuyla tutuşurlar.  Bu arzularının gerçekleşmesi için Allah’a niyazda bulunurlar. Bu yüzden, ramazan ile vedalaşırken, “Tekrar buluşmak niyazıyla elveda!” diyoruz. Böylece, yeniden birlikte olabilme arzumuzu ve duamızı dile getirerek vedalaşırken yeniden birlikte olabilme ihtimalinin heyecanını yaşamış oluyoruz.

Ramazan ayına ulaşmak, büyük bir lütuf, eşsiz bir imkân, benzersiz bir fırsat. Ancak, bu aya erişmek önemli olsa da, asıl önemli olan onu iyi değerlendirebilmektir. Bayramı, aynı zamanda nefis muhasebesi yapma zamanı olarak da ele alıp her birimiz kendimize sormalıyız: Bu ramazan ayını değerlendirebildim mi? Değerlendirdiysem hangi düzeyde?  Söz gelimi, ateşin odunu yakıp kül ettiği gibi, ramazan ayını bütün bayağılıklarımı yakıp kül edecek şekilde değerlendirebildim mi?  “Her kim ramazan orucunu, inanarak ve (mükâfatını Allah’tan bekleyerek tutarsa geçmiş günahları bağışlanır.” (Buharî, Savm,6) müjdesini hak etme tavrını sergileyebildim mi? Bütün kötülüklere karşı kalkan olacak nitelikte oruç tutarak kendimi koruyabildim mi?

Ramazan, kitap ayı olduğuna göre, bu süreçte Kur’an ile tanışıklığımı geliştirdim mi, mesajını anlamak için ne kadar çabaladım? Bu kitabı anlayabilmek için, diğer kitaplardan ne kadarını okudum? Kitab’ın mesajını bu ayda ne kadar hayatıma yansıtabildim. Mesela, imkânlarımı başkalarıyla paylaşma (infak etme) ahlakını edindim mi veya geliştirdim mi? Tembellik, zamanı boşa harcama, dedikodu, iftira, başkaları hakkında kötü düşünme, başkalarının hakkını gözetmeme ve benzeri kötü huylarımı giderip iyi huylar kazandım mı? Hayatta üstlendiğim roller var: Evlatlık, eşlik, babalık, annelik, meslek vesaire. Bu rollerimi, Allah’ın hoşnutluğunu kazanmamı sağlayacak nitelikte, iyi/doğru/güzel şekilde yerine getirme yönünde yol aldım mı? Kısacası, Kur’an’ın ifadesiyle, sakınılıp korunulması gereken her şeyden kendimi koruyabildim mi, ne kadar koruyabildim?(Bakara suresi,2: 183)

Ramazanı değerlendirebildiğimin göstergesi, bundan sonraki hayatımın (düşünce, tutum ve davranışlarım bakımından), öncesindekinden daha iyi/doğru/güzel hâle gelmiş olma durumudur.  Nice ramazan ve bayramlara!

Prof. Dr. Muhammet Şevki Aydın
Prof. Dr. Muhammet Şevki Aydın

Son Yazıları

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş