Yazarlar

Zensus 2022 – Almanya’da Nüfus Sayımı

Avrupa Birliği, üye devletlerini her 10 yılda bir nüfus sayımı yapmakla yükümlü kılar. Salgın sürecinden dolayı Almanya’da 2021 yılında yapılması öngörülen nüfus sayımı 15 Mayıs 2022 tarihi itibarıyla başladı.
20 Mayıs 2022

Nüfus sayımına katılmak zorunda mıyım?

Almanya’da nüfus sayımı için seçilen kişi sayıma katılmakla yükümlüdür. Bilgi sağlama yükümlülüğü Nüfus Sayımı Yasası’nın (Alm. Zensusgesetz) 23’üncü maddesinde belirtilmiştir. Buna göre nüfus sayımına katılım reddedilemez.

Nüfus sayımında bilgi vermeyenleri hangi cezalar bekliyor?

Federal İstatistik Yasası’nın (Alm. Bundesstatistikgesetz) 23’üncü maddesine göre, bilgi vermeyi reddeden kişilere yasal olarak 5 bin Euro’ya kadar para cezası verilebilir. Para cezalarının miktarı federal eyaletler tarafından belirlenir. Örneğin Saksonya eyaleti şu an için en az 150 Euro ceza öngörmekte. Thüringen ve Saksonya-Anhalt ise ceza miktarını en az 300 Euro olarak açıkladı.

Gündem | 21 Haziran 2021 Almanya’da Nüfus Yaşlanıyor ve Azalıyor 21 Haziran 2021

Zensus 2022 nedir?

Zensus 2022 adı verilen nüfus sayımı ülke çapında yapılan bir nüfus sayımıdır. Nüfusun yanı sıra yaş, cinsiyet, vatandaşlık, istihdam, eğitim gibi birçok demografik bilgileri de tespit eder. Nüfus sayımı, federal ve eyaletler istatistik ofisleri tarafından hazırlanır ve yürütülür. Bu yıl rastgele seçilen yaklaşık 10,3 milyon kişiye sorular soruluyor. Bu amaçla on dakikalık bir görüşme yapılmalıdır. Görüşmeleri yapacak olan memurlar sizinle önceden yazılı olarak iletişime geçerler veya kapınıza gelerek randevu talep ederler. Ayrıca çevrimiçi anketlerle ek olarak farklı veriler toplanır. Almanya’da nüfus sayımı harici ise konut ve yapı mevcudiyeti kapsamlı bir şekilde kaydedilmediğinden dolayı tüm daire veya konut sahiplerinden de bilgiler toplanacaktır.

Nüfus sayımı neden yapılır?

İstatistiksel anketler Federal Cumhuriyet’in genel bir demografik resmini elde etmek için önemlidir. Rakamlara dayanarak, örneğin, seçim bölgeleri bölünür veya vergi gelirlerinin dağılımı düzenlenir. Sonuçlar aynı zamanda siyasi planlama ve kararların da temelidir. Günümüzde devlet zaten birçok bilgiye sahip olduğundan dolayı bu istatistik daha çok ilave ve mevcut bilgileri düzeltme amacı gütmekte. Buna örnek olarak 2011 yılı yapılan sayım sonrası Berlin’in takriben 180 bin ve Hamburg’un takriben 83 bin kişilik daha düşük bir nüfusa sahip olduğu sonucu çıktı.

Pin It on Pinterest

Paylaş