Yazarlar

Avrupa’da Müslümanları Hedef Alan Uygulamalar Er Ya Da Geç Kalkacaktır

Almanya'da artan cami saldırıları, Avusturya'da başörtüsü ve Belçika'da helal kesim yasağı gibi, Müslümanları hedef alan uygulamaların er ya da geç kaldırılacağına inanıyoruz.
03 Haziran 2022

Avusturya zaman zaman Müslümanlara karşı uygulamalarıyla gündeme gelen ülkelerden biri. Bu bağlamda anaokullarındaki öğrencilerin başörtüsü takması da yaklaşık 3 yıl önce yasaklanmıştı. Federal yönetimin getirdiği yasağa karşı, eyalet yöneticileri anaokullarında başörtüsü takan öğrencilerin bulunmaması ve söz konusu düzenlemenin anayasayla bağdaşmaması nedeniyle uygulamanın kaldırılması talebi yeni federal yönetim tarafından  kabul edildi. Kasım 2018’de dönemin aşırı sağcı iktidarı tarafından yürürlüğe sokulan bu içi boş, sadece Müslümanları hedef alan bir karardan ibaret olan yasak ağustosta sona erecek. Bu anlamsız yasağa son veren yetkilileri aklı selim adımlarından dolayı tebrik ediyorum.

Gündem | 19 Mayıs 2022 Belçika’da Helal Kesim Yasağı Tartışması: “Sonuna Kadar Takipteyiz!” 19 Mayıs 2022

 Belçika’da Helal Kesim Mücadelesi

1 milyon kadar Müslüman’ın yaşadığı Belçika’da helal kesim hakkı için verilen mücadele devam ediyor. Hali hazırda ülkede Flaman ve Valon bölgelerinde 20019’dan beri helal kesim özellikle hayvanlara eziyet gerekçesi ile yasak. Helal yasağı şimdi de Brüksel Başkent Bölgesi parlamentosunun da gündeminde. Geçtiğimiz haftalarda İslam ve Yahudi Kurumları, dinî usullere göre hayvan kesimini yasaklayan kanun taslağı hakkında görüş bildirmek üzere Brüksel Parlamentosu’na davet edilmiş olması olumlu bir gelişme. Müslüman temsilciler bir yandan bu yasağın Müslümanlara ne gibi sıkıntılar getirdiğini ve din özgürlüğü açısından konunun değerlendirilmesi taleplerini yetkililere açıklarken bir yandan da bir imza kampanyası başlatıldı. Yüz otuz bine yakın imza noterde tasdik ettirilerek Müslüman temsilciler tarafından bu hafta içi bir kez daha yapılacak parlamentodaki görüşmede yetkililere iletilerek halkın sesine kulak verilmesi istenecek. Bizzat kendi sınırları içinde yaşayan Müslümanları helal kesim gibi en temel dinî inanç ve uygulama noktasında hedef alan Belçika’daki bu uygulamanın da tıpkı Avusturya’daki yasaklar gibi er ya da geç kalkacağına inanıyoruz. Brüksel’deki yetkililerden beklentimiz, Flaman ve Valon bölgelerinde yapılan haksız uygulamanın Brüksel’e de taşınmamasıdır.

Almanya’da Cami Saldırıları

Almanya’da İslam düşmanlarının ilk hedeflerinden biri de camiler. Camilere karşı yapılan saldırılar maalesef gittikçe artan bir seyirde devam ediyor. Fair (Federation against Injustice and Racism e.V.) derneği kapsamında bu saldırıları ve kundaklamaları kayıt altına alıp dokümantasyon oluşturan Brandeilig inisiyatifi, 2018 yılı cami saldırıları hakkında bir rapor yayınladı. Bu rapor camilere karşı yapılan saldırıların çoğunluğunun aydınlatılmadığını, saldırıya uğrayan camilerin masraflarını ödemeye sigorta şirketlerinin yanaşmadığını hatta sigortaların sözleşmeleri feshetme tehdidinde bulunduklarını da ortaya koyması bakımında önem taşıyor. Saldırılarla ilgili yapılan bu rapor çalışmasında emeği geçenleri tebrik ediyor, cami cemiyetlerine ve yetkililere rapordaki tavsiyelere kulak verme çağrısında bulunuyorum.

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Paylaş