Yazarlar

Mağduriyetleri Hatırlamak, Hatırlatmak Gerekiyor

Dünya üzerinde yaşanan tüm mağduriyetleri çözemeyiz. Ancak meseleleri gündemde tutmak, haksızlıklara dikkat çekmek, çözüm bulabilmek için gayret etmekle mükellefiz.
17 Mayıs 2022

Gün geçmiyor ki dünyanın herhangi bir yerinde bir insan zulme maruz kalmasın. İç savaşlar nedeniyle mülteci durumuna düşen halklar, Yemen örneğinde olduğu gibi açlıkla salgın hastalıklarla mücadele edenler, yerlerinden edilenler, Müslüman olduğu için zulme uğrayanlar…

Belki bizler yıllardır çözülemeyen bu sorunları toptan çözebilecek bir güce sahip değiliz ancak bu meseleleri gündemde tutmak, haksızlıklara dikkat çekmek, çözüm bulabilmek için gayret etmekle mükellefiz. İşte bu minvalde geçtiğimiz hafta sonu Hasene derneği  Arakan’da yaşanan sorunlara ve çözüm yollarına dikkat çekmek için gerçekleştireceği konferansa hazırlık mahiyetinde bir çalıştay gerçekleştirdi. Çalıştayda konunun uzmanı isimler yer alarak uluslararası boyutta neler yapılması gerektiğine işaret etti. Doğu Türkistan’daki zulme dikkat çekmek için IGMG çatısı altında çalışmalarımıza da devam ediyoruz. Tüm bu çalışmalarda emeği geçenleri tebrik ediyorum.

Bu ve benzer meselelerin gündemde tutulması, mağduriyetlerin hatırlanması ve hatırlatılması; toplumsal hafızanın korunması, yaşananlardan dersler çıkartılması, farkındalık oluşturulabilmesi açısından elzemdir. Her daim gerek bireysel gerekse toplumsal boyutta bu konularda neler yapabiliriz sorusu aklımızda, gündemimizde olmalıdır. Unutulmamalıdır ki gündemde olmayan, gündemden düşer.

Hindistan’da bir süredir Müslümanlara yönelik baskılar da en üst düzeye çıkmış durumda. Ülkede şimdi de yüzlerce camide ezan seslerinin kısılması kararı verildi. Yetkililer milyonlarca Müslüman’ın en temel insanlık hakkı olan dinini yaşama hakkına yönelik müdahalelerinden vazgeçmelidir. Toplumsal huzur ve barış ortamı hoşgörüde temellenir.

IRKÇILIK FELAKETİ

Öte yandan, ABD’de New York eyaletinde süpermarkette meydana gelen saldırıda saldırganın hedef aldığı 13 kişiden 11’inin siyahi olması ırkçı nefretin boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi. Saldırıyı sosyal medyada canlı olarak yayınlayacak kadar gözü dönmüş bu ırkçı zihniyet ile kararlılıkla mücadele edilmelidir.  Almanya’nın Essen kentinde de genç bir öğrencinin yine ırkçı saiklerle evini âdeta hücre evine döndürmesini kanımız donarak izledik. Okullardaki olası bir facianın önüne geçilmiş olması tesellimiz. Bu olay da ırkçılığın ne denli topluma ve hatta küçük yaşlara değin indiğini resmetmektedir.

 ALMANYA SEÇİMLERİ

Almanya’nın Schleswig-Holstein ve Kuzey Ren-Vestfalya eyaletlerinde, Eyalet Meclisi seçimleri yapıldı. Her iki eyalette de Hristiyan Demokratlar seçimi kazanan parti oldu. CDU seçim programında; İslami kuruluşlarla iş birliğini sürdüreceklerini, Münster’de bir İslam ilahiyat fakültesinin kurulmasını teşvik edeceklerini, olası nefret suçlarının ayrı ayrı kaydedilerek suç istatistiklerinin tutulması ve böylece ırkçılıkla ve belli gruplara yönelik düşmanlıklarla daha etkin mücadele edilmesi gibi vaatler bulunuyor. Bu hususların hepsi bizlerin memnuniyetle karşıladığı vaatlerdir. Bu minvalde hatırlatmakta fayda görüyorum ki, Almanya’da ve mevcut bulunduğumuz tüm bölgelerde Müslümanlara yönelik önemli hizmetlerin yerine getirilmesi noktasında üzerimize düşenleri yapıyoruz, her zaman yapmaya da hazırız. Seçim sonuçlarının hayırlara vesile olmasını dilerim.

 

 

Pin It on Pinterest

Paylaş