Yazarlar

Emlak Vergisi Reformu

Emlak vergisi reformunun bir parçası olarak 1 Temmuz 2022’den itibaren 31 Ekim’e kadar emlak vergisi beyannamesi verilmesi gerekecek.
15 Eylül 2022

Almanya’daki yaklaşık 36 milyon mal sahibi emlak vergisi reformunun bir parçası olarak 1 Temmuz 2022’den itibaren 31 Ekim’e kadar emlak vergisi beyannamesi vermesi gerekecek. Arsa ve bina hakkında birkaç bilgi Online olarak Elster sitesi üzerinden yapılıyor. İstisnai durumlarda yazılı beyanname verme hakkı talep edilebilir.

Ayriyeten 11 eyalette ticari olmayan mülkiyet için kolaylaştırılmış bir site oluşturuldu (https://www.grundsteuererklaerung-fuer-privateigentum.de/).

Ne yazık ki, emlak vergisi beyannamesi federal eyalete bağlı olarak farklı şekilde düzenlenmektedir. Ancak oturma ve kullanılabilir alanın belirtilmesi genellikle emlak vergisi tutarı hesaplanırken önemli bir noktadır. Oturma ve kullanılabilir alanları tekrardan kontrol etmekte fayda var, zira gereksiz fazla yapılan bir beyan daha yüksek vergiye yol açıyor.

Yaşam Alanı

Yaşam alanı yönetmeliği, yaşam alanının belirlenmesinde belirleyicidir. Tanıma göre, bir dairenin yaşam alanı, münhasıran bu daireye ait odaların taban alanını içerir. Ancak aksesuar odaları olarak adlandırılan ve yaşam alanına dahil edilmeyen istisnalar vardır. Bunlar bodrum katlar, daire dışındaki depo odaları, çamaşırhaneler, oda olmayan çatı katı boşlukları, kurutma odaları, kazan odaları ve garajlardır. Ayriyeten işyerleri de önemli bir istisnadır ve kullanım alanına sayılır. Ev içerisinde çalışma odası buna dahil değil, yani oturma alanı olarak sayılır. Garajlar kullanım alanı olsa da eyaletlerin birçoğunda istisna olarak geçer veya genelleştirerek hesaplanır.

Kış Bahçeleri Ve Balkonlar

Kış bahçeleri, yüzme havuzları ve benzeri her tarafı kapalı olan odalar, balkonlar ve teraslar ise oturma alanına dahildir. Isıtılamayan kış bahçeleri yüzme havuzları ve benzeri her tarafı kapalı olan odalar 1/2 oranda hesaplanmalıdır. Balkonlar ve teraslar ise genelde 1/4 ile hesaba geçmektedir. Eğer bir odanın yüksekliği 1 ila 2 metre arasında ise yüzde 50 oranında, 1 metreden az ise yüzde 0 olarak oturma alanına sayılmaktadır. Merdiven alanları ve merdiven sahanlığı üç basamak ve fazla olan bir merdiven ise oturma alanına dahil değildir.

Sorumlu olan vergi dairesi ise arsanın olduğu bölgeye göre belirlenir. Birkaç farklı arsa var ise farklı beyannameler gerekir.

 

Pin It on Pinterest

Paylaş