Gündem

Okulda Türkçe Konuşan Çocuğa Verilen Ceza Haksız Bulundu: Taraflar Anlaşmaya Vardı

Almanya’da bir öğrencinin okul bahçesinde Türkçe konuştuğu için öğretmeninden ceza alması yargıya taşınmıştı. Okul yönetiminin davayı kaybedeceği öngörülünce, aile ile anlaşma yoluna başvuruldu.
25 Ekim 2022
@Shutterstock

Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletinde yaşayan 9 yaşındaki bir çocuğun, okulda teneffüs esnasında Türkçe konuştuğu için öğretmeni tarafından ceza verilmiş, ailesi ise avukatları Yalçın Tekinoğlu aracılığıyla, Ayrımcılıkla Mücadele Yasası kapsamında okula karşı dava açmıştı. Bahsi geçen okul yönetimi, öğrencilerin yarıdan fazlasının göçmen kökenli olduğu ve bundan dolayı öğretmenler ve öğrenciler arasında okulda sadece Almanca konuşulacağına dair bir anlaşma yapıldığını iddia etmişti.

Davanın 28 Ekim Cuma günü Freiburg İdare Mahkemesi’nde görülmesi beklenirken, okul ile ailenin mahkeme öncesi bir anlaşmaya vardığı açıklandı.

“İKİ YIL ÖNCE ANLAŞMA TEKLİFiMİZİ KABUL ETMEMİŞLERDİ”

Ailenin avukatı Tekinoğlu Camia Haber’e yaptığı açıklamada, “Biz davanın başında, iki yıl önce eyalete karşı bir anlaşma teklifinde bulunmuştuk. Teklifimiz hiç bir gerekçe gösterilmeden kabul edilmemişti. Duruşma tarihi yaklaşınca, mahkeme tarafından hem karşı tarafa hem de bize ceza ödevinin kanuna aykırı olduğu açıklaması yapıldı. Ancak bu bilgiyle ve baskıyla eyalet anlaşma yolunu kabul etti.”

@camiahaber

Freiburg Eyalet Eğitim Başkanlığı (RP)’nın da doğruladığına göre öğrenciye verilen cezanın mahkemece haksız bulunacağı açıkça belli olduğundan taraflar mahkeme öncesinde anlaşmayı kabul etti. Freiburg RP sözcüsü Matthias Henrich, okul teftiş kurumu olarak Freiburg Eyalet Başkanlığı’nın Blumberg ilkokulunda verilen ‘ek’ ödevi, okul yasasına dayalı bir eğitim tedbiri olarak değerlendirdiğini belirtti. Ancak Freiburg İdare Mahkemesinin bu olayda öğrenciye verilen ceza için herhangi bir yasal dayanak görmediğini aktaran Heinrich, “Bu nedenle mahkeme, öğrencinin genel kişilik haklarını okulun eğitim tedbirlerini kullanma yetkisinden daha önemli görüyor” şeklinde konuştu.

Kısaca, öğretmenin vermiş olduğu ceza ödevi için yasal dayanak bulunmuyor. Dava görülmüş olsaydı, öğrenciye verilen ceza mahkemece haksız bulunacaktı. Henrich, bundan dolayı hem öğrenciyi, hem ailesini hem de okulu düşünerek huzurun ve barışın yararına bir karara varıldığını ifade etti.

Ailenin avukatı Tekinoğlu önümüzdeki hafta bir basın açıklaması yapacağını duyurdu. (c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş