Toplum

Vatandaşlık Ödeneği, Çocuk Parası, Konut Yardımı: Ocak Ayında Almanya’da Neler Değişiyor?

Almanya’da 2023 yılından itibaren, sosyal yardım ve çocuk parası ödeneği artacak. Ancak buna karşılık, sağlık ve işsizlik sigortası ödeme payları da artacak. Oto gazdaki vergi indirimi de kalkacak. Ehliyet değişiminde son tarih Ocak ayı.
27 Aralık 2022
@shutterstock

Almanya’da yeni yıl ile birlikte vatandaşlık ödeneği, çocuk parası, konut yardımı artacak. Ocak ayından itibaren Almanya’da şu değişiklikler olacak. Ocak ayında ehliyet değişimi de sona erecek.

Vatandaşlık Ödeneği

Hartz IV sosyal yardım ödeneğinin yerini vatandaşlık ödeneği alacak. Harz IV’e göre, yeni ödenekler aylık 50 Euro’dan fazla artacak. Tek başına yaşayan bir yetişkin 502 Euro ödenek alacak. Vatandaşlık ödeneği alanlara, 1 Temmuz’a kadar iş bulma bulma şartı getirilmeyecek.

Çocuk parası

2023 yılında Almanya’da çocuk parası, çocuk başına aylık 250 Euro’ya yükselecek. Bu da birinci ve ikinci çocuk için aylık 31 Euro, üçüncü çocuk için ise 25 Euro artış anlamına geliyor.

Konut yardımı

2023 yılında konut yardımı aylık ortalama 190 Euro artarak 370 Euro’ya yükseliyor. Konut yardımına, sosyal yardım almayan ancak yine de az geliri olan haneler de başvurabilecek.

İşsizlik sigortası katkısı

İşsizlik sigortasına yapılan katkı 0,2 puan artarak yüzde 2,6’ya yükselecek. Katkı payı 2019/2020’de iki aşamada yüzde 2.4’e düşmüştü. Katkı payının yarısı işveren, yarısı da çalışan tarafından ödeniyor.

Sağlık sigortası primleri artacak

Sigortalılar için şu anda ortalama yüzde 15,9 olan sağlık sigortası primleri muhtemelen 0,3 puan artırılarak ortalama yüzde 16,2’ye yükseltilecek.

Isıtma için klima vergisi

2023 yılında konutlar için geçerli olacak olan klima vergisi (karbondioksit/CO2) vergisi ev sahibi ile kiracı arasında bölüşülecek. Bu vergiyi şimdiye kadar kiracılar ödemek zorundaydı.

Emlak vergisi beyannameleri için son tarih

Ev ve daire sahipleri emlak vergisi beyannamelerini Ocak ayı sonuna kadar vermesi gerekiyor.

Elektronik iş göremezlik belgesi

Sigortalı çalışanlara hastalık durumunda bundan sonra işverenlerine kağıt üzerinde bir iş göremezlik belgesi (hastalık raporu) sunmak zorunda kalmayacak, ancak kendi kayıtları için bir çıktı alacaklar. Bunun için de işverenler 2023 yılında elektronik iş göremezlik belgesi (eAU) sistemine katılmakla yükümlü.

Midi-job için değişiklikler

Midi-job olarak adlandırılan işler için kazanç sınırı artacak. Gelecekte bu gruptaki çalışanlar 1600 Euro yerine 2000 Euro kazanabilecek. Bu sınıra kadar, çalışanların daha düşük sosyal güvenlik primi ödemeleri gerekecektir.

Ehliyet değişimi

1959-1964 yılları arasında doğan sürücülerin 19 Ocak 2023 tarihine kadar ehliyetlerini çek karnesi formatında yeni bir AB belgesiyle değiştirmeleri gerekmektedir.

LPG Fiyatları Artacak

Araçlarına LPG (oto gaz)yakıtı alanlar artık vergi indiriminden faydalanamayacak. LPG vergi indirimi kalkacak.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş