Yazarlar

Park Alanında Genelde Sağ Kuralı Geçerli Değildir

Almanya'da park alanındaki bir kazayı değerlendiren mahkeme, park alanlarında sağdan gelen araçların geçiş önceliği olmadığına karar verdi.
19 Ocak 2023

Almanya Federal Adalet Mahkemesi (alm. Bundesgerichtshof – BGH) açık öncelik kuralları olmayan otoparklarda sağ kuralı (rechts vor links) uygulanmaz diye karar verdi. Buna göre, sürücülerin birbirlerine karşı dikkatli olması gerekiyor ve geçiş hakkı konusunda anlaşılmalıdır.
Daha önce, alt derece mahkemeleri bu konuda farklı görüşler ileri sürmüştü. Lübeck’te görülen davada, park halindeki bir römork nedeniyle birbirlerini zamanında göremedikleri için iki sürücü bir marketin park alanında kaza yaptı. Davacı sağdan geldi ve bu nedenle zarardan sorumlu olmadığını ileri sürdü ve davalıdan zararın tümünü talep etti.

Ancak BGH’ye göre “soldan önce sağ”, yalnızca istisnai durumlarda, yani şeritlerin “açık sokak karakterine” sahip olması durumunda otoparklarda geçerlidir. Bu, yalnızca açıkça “öncelikle giriş ve çıkış için ve dolayısıyla trafik akışı için kullanılan” şeritler için dikkate alınır. Park alanının geneli ise tipik olarak manevra, yükleme ve boşaltma için kullanılır. Ayrıca, karara göre “hızlı sürüş tarzını engelleyen” otoparklarda yayalar da hareket hâlindedir. Sağ kuralı için ise kavşak, kavşak için ise iki yolun keşismesi gerekiyor. Sağ kuralda ki yolun özelliği ise hızlı ve seri şekilde menzile ulaştırma amacı taşımasıdır. Park alanındaki yollar ise bu amacın tersine bir amaç gütmektedir.

Trafik Kuralları Park Alanında da Geçerli

Bu karar ise trafik kurallarının park alanlarında geçmediği manasına gelmez. Aksine mahkeme trafik kurallarının burda da geçerli olduğunu vurgulamakta. Buna göre park alanının yol karakteri taşıyan kısımları için de önce sağ kuralı geçerlidir. Yol karakteri için ip uçları ise yaya kaldırımı, yolda şeritlerin belirgin/ayrılmış olması, o yol boyunca kenarlarında park yeri olmaması gibi özelliklerdir. Temel kaide ise yolun o kısmının sadece hızlı şekilde geçilme amacı gütmesi, sürücülerin gerek yayalardan ötürü gerek park arayanlardan ötürü yavaş ve dikkatli sürmesini gerektiren bir alan olmamasıdır.
Mahkemenin gördüğü davada davalının sigortası 50% – 50% diye bir paydan yola çıkmıştı. Bunu ise alt mahkeme 70% ve 30% diye pay biçmişti. Sebep ise 70%’lik oranda sorumlu tutulan sürücü daha hızlı ve dolaysıyla daha az dikkatli ve temkinli sürmesidir. Bu oranı da BGH onadı.

Pin It on Pinterest

Paylaş