Yazarlar

Depremzede Yakınımı Almanya’ya Getirebilir Miyim?

Türkiye ve Suriye’de yaşanan elim deprem felaketinden sonra Türk ve Suriye uyruklu vatandaşların Almanya’daki akrabalarının yanına gelmesi söz konusu oldu. Peki, depremzedelerin Almanya'daki yakınlarının yanına gelebilmeleri için hangi evraklar gerekli?
21 Şubat 2023

Alman hükûmetinin vize konusunda kolaylık sağlayacağı yönündeki açıklamasına rağmen geçerli vize prosedüründe herhangi bir değişikliğin olmaması tepkilere yol açmıştı. Alman Dışişleri Bakanlığı depremzedeler için vize prosedürünü kolaylaştırmak için İçişleri Bakanlığı ile yakın bir şekilde çalışıyor. Almanya’daki 1’inci veya 2’nci dereceden akrabalarının yanında 90 güne kadar kalmak isteyen Türk vatandaşlarına mümkün olduğunca hızlı ve bürokratik olmayan bir prosedürle vize verilmesi yönündeki çalışmalar yürütülüyor. Aktüel durumda ise sadece hızlandırılmış ve daha fazla personel çalıştırarak prosedürlerin hızlı ilerlemesi sağlanmakta.

Ayriyeten 13 Şubat tarihinden itibaren Türkiye genelinde herhangi bir vize başvuru merkezinden vize talebinde bulunulabilinir. Bunun için eski ikamet ettiği yeri ve depremden etkilendiğini kanıtlaması gerekir. Gaziantep için onaylanmış olan randevular herhangi bir dilekçeye gerek kalmadan ülke genelinde olan bir vize merkezinde gerçekleştirilebilir. Suriye vatandaşları ise komşu ülkelerin konsolosluklarına yönelebilir ve oradan vize talep edebilirler.

Vize İçin Gerekli Olan Evraklar

Almanya’ya davet eden bir aile İkamet Yasası’nın 66-68’inci maddesine göre uygun olarak bir taahhüt beyanı sunmalıdır. Bu demek oluyor ki, davetliler herhangi bir tıbbi tedavi masrafı da dahil olmak üzere gelecek olan kişinin burada kaldığı müddetçe ortaya çıkan tüm masraflarını ödemeyi taahhüt eder. Davet eden kişinin ikâmet ettiği yerdeki Alman göçmenlik makamları (Alm.: Ausländerbehörde) böyle bir taahhüt beyanını almaktan sorumludur. İlgili formlar ordan temin edip oraya teslim edilmelidir. Gelecek kişi çok varlıklı ise ve düzenli olarak cirosu yüksek ise bu taahhüt beyanına gerek yok.

18 yaş altında olan kişiler için noter tasdikli ebeveynlerden izin beyanı veya velayet hakkı olan ebeveynden izin beyanı ve velayet delili gerekmektedir. Pasaport, geçmiş 3 sene içerisinde alınmış olunan Schengen vizelerinin kopyası, 1 adet vesikalık fotoğraf, hastalık sigortası, bilet rezervasyonu ve nüfus kayıt örneği de gereklidir.

Ayriyeten mesleki duruma göre belgeler istenebilir. Resmî sitede ise gerekli evrakların listesi mevcuttur. Detaylı bilgi için https://tuerkei.diplo.de web sitesinden bilgi alınabilir.

 

Pin It on Pinterest

Paylaş