Yazarlar

“Blitzer App” Kullananların Dikkatine!

Almanya’da tartışmalara neden olan cep telefonlarına yüklenen yada araç içinde kullanılabilen radar kontrolünü önceden sürücüye haber veren uygulamaların kullanımı yasak.
16 Mart 2023

Cep telefonuna yüklenen radar kontrolünü önceden sürücüye bildiren “Blitzer App” uygulamalarının sürücü tarafından kullanılması yasak. Fakat özellikle sosyal medyada olası bir polis kontrolünde bu uygulamayı arabada bulunan herhangi birinin kullandığını söylemenin yeterli olduğuna dair bazı paylaşımların da son alınan mahkeme kararı ile birlikte gerçeği yansıtmadığını ortaya koydu.

Karlsruhe Yüksek Bölge Mahkemesi’nin 20 Aralık 2022 tarihinde verdiği karara göre sürüş esnasında arabada bulunanlardan birinin telefonunda radar tespit uygulaması varsa ve bu sürücünün bilgisi dahilinde ise sürücüye de ceza kesilebilir.

Yazarlar | 28 Şubat 2023 Araç İçerisinde Namaz -I- 28 Şubat 2023

Geçen yılın ocak ayında Heidelberg’de bir sürücü hızlı gittiği için polisler tarafından durduruldu. Polis memurları kontrol sırasında sürücünün orta konsolda bulunan diğer yolcunun akıllı telefonunu kasıtlı olarak yana ittiğini gördü. Bu hareketinden ötürü yerel mahkeme sürücünün hız kamerası uygulamasının açık olduğundan haberdar olduğu sonucuna vardı. Heidelberg’deki yerel mahkeme sürücüye 100 Euro para cezası verdi. Sürücü karara itiraz edince olay üst mahkemeye taşındı.

Sürücünün Bizzat Blitzer App Kullanması Durumu

Radar tespit ve sinyal bozucu cihazlar gibi akıllı telefonlar için olan radar tespit uygulamaları da 2019’da Karayolu Trafik Yasası’nın (StVO) 23’üncü maddesinde yapılan bir değişiklik nedeniyle kanunen yasaklanmıştır ve para cezalarına tabidir. Yani sürücü uygulamayı bizzat kendisinin açmış olması  gerekmiyor. Uygulamanın açık olduğunun bilgisi ve ondan faydalanması ceza alması için yeterlidir.

Bu karardan yola çıkarak diğer yolcuların radar tespit uygulamalarını sadece gizliden kullanıp genel uyarı tarzında yavaşlamayı tavsiye ederse cezaya tabi olmayan bir kullanım olmuş olur. Zira “faydalanmak” için telefonu görmek şart değildir. Diğer bir yolcu uygulamayı kullanır ve sürücüyü radarlar öncesi işin içinde uygulama olduğunu belirgin bir şekilde uyarırsa bu da “kullanmak” kapsamına girer.

Pin It on Pinterest

Paylaş