Toplum

Hasene, Açlıkla Mücadele Eden Yemen’deki Mazlum ve Mağdurlara Yardım Götürecek

Hasene insanî yardım derneği 1 Şubat itibariyle Ramazan Kumanyası Kampanyası'nı başlatırken, iç savaş dış askeri müdahaleler sebebiyle açlıkla mücadele eden Yemenli mağdurlara gıda yardımı götürecek.
Murat Kubat
27 Ocak 2023

Hasene insanî yardın derneği, 1 Şubat itibariyle Ramazan Kumanyası kampanyası başlatıyor. Dernek ayrıca Şubat ayının ilk haftasında Yemen’de gıda yardımı yapmak üzere gözlemciler gönderiyor. Yemen’e gidecek Hasene gözlemcisi İsmail Akkuş ile bölgedeki çalışmaları konuştuk.

Yemen iç savaşın esir aldığı ülke. Ülkede yıllardır süren savaş mağdur ve mazlumların sayısını artırmaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) yaptığı açıklamaya göre 2022 yılı içerisinde 10 bin 135 bin ailenin yerinden edildiği ifade ediliyor. Aynı açıklamaya göre toplam sayı ise 60 bin 820.

En son Yemen’de ne zaman bulundunuz?

2019 yılı haziran ayıydı. Kumanya dağıtımı ve zekat çalışması bağlamında Yemen’e gittik. Ürdün üzerinden Hadramut’a, Hadramut’tan Marib’e geçtik. Yardım çalışmalarımızı Marib’te yaptık. Yemen’in kuzeyinin karışık olması sebebiyle oraya geçemesek de, partner kurumumuz aracılığı ile o bölgeye de yardımlarımızı ulaştırdık.

Ne tür yardım çalışmaları yürüttünüz?

Yemen’de 5 gün kaldık. Kaldığımız süre boyunca 1.500 kumanya paketini ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Zekat çalışması bağlamında da; küçük ve büyük baş hayvan alıp verdiğimiz aileler olduğu gibi, dikiş makinası satın alıp verdiğimiz ihtiyaç sahipleri de oldu.

Bölgedeki ilk gözlemleriniz nasıldı?

Marib Sana’ya yakın bir şehir. 700 bin nüfusa sahip ama iç çatışmalar şehrin nüfusunu 3 milyona çıkarmış. İnsanlar kendi ülkelerinde mülteci durumuna düşmüşler. İnsanların dere yataklarına ve çölde belli noktalara çadır kurduklarını, kendi imkanları ile derme çatma yaşam alanları inşa ettiklerine şahitlik ettik. Süren savaş, durumu iyi olan insanları dahi her şeylerini geride bırakıp, yanlarına alabildikleri eşyaları ile göç ettikleri için ihtiyaç sahibi durumuna düşürmüş. Çocuklar eğitim alamıyor.

Yemen’e yine insani yardım ulaştırmak için yola çıkacaksınız. Ne tür çalışmalarınız olacak bu defa?

Evet, 2019 yılından sonra tekrar Yemen’e gidiyoruz. Yemen’in güney tarafında 40 ailenin, kuzey bölgesinde ise 20 ailenin, iş kurmak, kendi geçimini sağlamak, üretmek ve kendi ayakları üzerinde durabilmek maksadıyla başvuruları bize ulaştı. Onların başvurularını değerlendirdik ve 60 aileye zekat bağlamında yardım ulaştırmayı planlıyoruz. Yine yaklaşık 1.000 aileye kumanya yardımında bulunmak da planlarımız arasında. Sağlık yardımı da yapacağımız çalışmalar arasında.

Size gelen yardım başvuruları içerisinde ne tür talepler var?

Başvuruları tek tek değerlendirdik. Öyle mağduriyetler var ki, inanın insanın uykusunu kaçıracak nitelikte. Ailelerden birisi; 7 kardeş olduğunu, savaş mağduru olduğunu, kardeşleri arasında epilepsi hastası olduğunu, anne ve babalarının olmadığını, kız kardeşinin el becerisi noktasında yetenekli olduğunu, dikiş makinası ve tekstil alımı noktasında yardım talebinde bulunduğunu ifade etmiş. Bu şekilde kendi geçimlerini sağlayabileceklerini söylüyor aile üyesi. Başka bir aile, cüzzi bir miktarla açacağı bakkaldan 7-10 kişilik ailesini geçindirebileceğini ifade etmiş. Küçük ve büyükbaş hayvan talebinde bulunanlar da var.

Bir mesajınız var mı?

Umman üzerinden karayolu ile Yemen’in Hadramut kentine geçeceğiz. Oradan da Marib’e geçeceğiz, daha önce yaptığımız şekilde. 5 günlük bir sürede bu yardımları tamamlamayı planlıyoruz. İşimiz zor; ama güzel bir niyetle yola çıkıyoruz. İnanıyorum ki, Rabbim bizi zorda koymaz ve gerçek ihtiyaç sahiplerine bizlere emanet edilen yardımları ulaştırırız. Yardımlarını esirgemeyen tüm bağışçılardan Allah razı olsun.

Kumanya Kampanyası ’23 :Kumanya ile yüzler gülsün

Bu arada, Hasene derneğinin her yıl Ramazan ayı öncesi başlatıp, Ramazan ayı ile birlikte sofralara gıda paketi ulaştıran kampanyası bu sene “Kumanya ile yüzler gülsün” sloganı ile yürütülüyor. Bu sene 55 ülkede yürütülmesi planlanan kumanya kampanyası ile on binlerce mağdur aileye ulaşmak hedefleniyor.

Kampanya 01 Şubat’ta başlayacak, 3 Mart’ta nihayetlenecek. 16 – 22 Mart tarihleri arasında toplanan yardımlar planlanan 55 ülkedeki ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş