Gündem

AB’de Her 4 Çocuktan 1’i Yoksulluk Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Avrupa Birliği ülkelerinde yoksulluk sınırındaki çocukların sayısı 2021'de 200 binden fazla artarak 19,6 milyonu geçti. AB'de her 4 çocuktan 1'i yoksulluk riskiyle karşı karşıya bulunuyor.
11 Mart 2023
@shutterstock
Uluslararası sivil toplum örgütü Save The Children’ın (Çocukları Kurtarın) yayımladığı son rapor, Avrupa Birliği’nde (AB) her 4 çocuktan 1’inin yoksulluk tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu.

İngiltere merkezli örgüt, 2020-2021 yıllarında 14 AB ülkesindeki çocuklarda yoksulluk oranlarını karşılaştırdığı “Çocukların Geleceğini Güvence Altına Almak” başlıklı yeni rapor yayımladı.

Birlik içerisindeki ülkelerde yoksulluk sınırındaki çocukların sayısının 2021’de 200 binden fazla artarak 19,6 milyonu geçtiği belirtilen raporda, her 4 çocuktan 1’inin yoksulluk riskiyle karşı karşıya olduğu kaydedildi.

Raporda, Avrupa’nın dünyanın en zengin bölgelerinden biri olmasına rağmen, hayat pahalılığı, iklim krizi ve Kovid-19 salgını nedeniyle “yoksulluk ve sosyal dışlanma” yaşayan çocuk ve ailelerin sayısında “endişe verici artış” olduğuna dikkat çekildi.

Yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altındaki çocukların, sırasıyla yüzde 33,4 ve yüzde 41,5 ile İspanya ve Romanya’da en yüksek olduğu vurgulanan raporda, göçmen çocuklar, mülteciler, sığınmacılar, belgesiz ve refakatsiz çocukların ise “en savunmasız grup”ta yer aldığı kaydedildi.

Raporda, İtalya’da göçmenlerin yüzde 32,4’ünün yoksulluk içinde yaşadığı ancak bu oranın, İtalyan vatandaşları arasında yalnızca yüzde 7,2 olduğuna dikkat çekildi.

Romanya’da geçen yıl hanelerin yüzde 40’ının geliri bir önceki yıla göre azalırken, giderlerin yüzde 98 arttığına değinilen raporda, ailelerin, çocukların refahı için risk oluşturmasına rağmen, gereksinimlerinde ve gıda harcamalarında kesinti yaptığını bildirdi.

Rapor ayrıca, tek ebeveynli ailelerde yaşayan çocukların, engelli çocukların ve etnik azınlıklara mensup çocukların da yoksulluk tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu.

“Hiçbir çocuk aç karnına okula gitmemeli”

Save the Children Avrupa Direktörü Ylva Sperling, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, şu ifadeleri kullandı:

“Hiçbir çocuk aç karnına okula gitmemeli, ailesinin işi için endişelenmemeli veya soğuk bir evde yaşamamalı. Fakat, Avrupa’da yaşanan birçok krizin etkisi, çok sayıda aile için yemek yemeyi veya ısınmayı artık bir seçenek olmaktan çıkarıyor ve çocukları, gelişimleri ve refahları için ihtiyaç duydukları temel ihtiyaçlardan mahrum bırakıyor.”

“Avrupa genelinde çocuk yoksulluğuna ilişkin rakamlar kahredici”

Örgütün, Almanya’da çocuk yoksulluğu ve sosyal eşitsizlik konularından sorumlu yöneticisi Eric Grosshaus da konuya ilişkin açıklamasında şunları kaydetti:

“Avrupa genelinde çocuk yoksulluğuna ilişkin rakamlar kahredici. AB’de yoksulluk içinde yaşayan 19,6 milyon çocuk var ve bunların 2 milyondan fazlası Almanya’da yaşıyor. Ülke genelinde her beş çocuktan biri yoksulluk içindeyken artık mazeret olamaz. Alman hükümeti çocuk yoksulluğuyla mücadele sözlerini yerine getirmeli.” (aa)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş