Gündem

Avrupa’da Kuraklık Tehlikesi: Son 8 Yılın En Sıcak Dönemi Yaşandı

Avrupa genelinde hava sıcaklığı küresel ortalamanın 2 katı hızla yükseliyor. Avrupa'da iklim uzmanları,  yazın kurak geçeceği uyarısında bulundu.
20 Nisan 2023
@shutterstock

Avrupalı iklim uzmanları, yazın özellikle Akdeniz ve Avrupa’nın güneyinde kuraklık görüleceği uyarısında bulundu. Avrupa Birliği’ne bağlı (AB) Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin “2022 Avrupa İklim Durumu” raporu yayımlandı. Rapora göre, son 8 yıl en sıcak dönem yaşandı. 2022, Avrupa’da kaydedilen en sıcak ikinci yıl oldu.

HAVA SICAKLIĞI ORTALAMANIN 2 KATI HIZLA YÜKSELİYOR

2022 yazı Avrupa’da kayıtlara “en sıcak yaz” olarak girdi. Avrupa’nın büyük kısmında yoğun ve uzun sıcak hava dalgalarının yaşandığı geçen yaz hava sıcaklığı referans dönemi ortalamasının 1,4 derece üzerinde seyretti. “Avrupa genelinde hava sıcaklığı küresel ortalamanın 2 katı hızla yükseliyor. Bu artış hızı diğer tüm kıtalardan fazla.” değerlendirmesi paylaşılan raporda, geçen yaz yaşanan kuraklık ve orman yangınlarına dikkat çekildi.

Avrupa’nın üçte birinin 2022 yazında kuraklıktan ciddi şekilde etkilendiği, kıtanın yüzde 63’ünde akarsuların ortalama akış miktarında azalma görüldüğü belirtildi. Akarsulardaki azalmanın son 6 yıldır devam ettiği bildirildi. Özellikle Avrupa’nın güneyinde su kaynağı kabul edilen Alp Dağları’nda kar kaybı rekor seviyeye çıktı. Alpler bölgesinde 5 kilometrekarelik buzul kaybı meydana geldi.

SU KAYNAKLARI OLUMSUZ ETKİLENECEK

Uzmanlar, ortalama sıcaklıklardaki artışın devam edeceği beklentisini dile getirerek, özellikle Akdeniz bölgesi için kuraklık uyarısında bulundu. Başta İspanya olmak üzere kış aylarında yağışın yetersiz kaldığı bilgisini veren Copernicus İklim Değişikliği Servisi uzmanları, bu durumun su kaynaklarına olumsuz etki edeceğini belirtti. Uzmanlar, bahar ayları ve gelecek yazın kurak geçeceği uyarısında bulunarak, bu kış Akdeniz ve Güney Avrupa ülkelerinde kuraklık nedeniyle toprağın nemliliğinin ortalamanın çok altında seyrettiğini anlattı. (aa,c)

 

 

 

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş