Yazarlar

İslamofobi’yi Körükleyip Mücadele Yolları Aramak

2023’ün ortalarına yaklaştığımız bu dönemde dünya çapında, bilhassa Müslümanların bulundukları ülkelerdeki durumlarına dair veriler ortaya koyan raporlar ve çeşitli çalışmalar sunuluyor.
09 Mayıs 2023

Hollanda 2022 ayrımcılık raporuna göre, en fazla etnik kökene dayalı ayrımcılık yaşandı. Polisin sunduğu rakamlarda, 2022’de din esaslı ayrımcılığın yüzde 93’ünde Müslümanların hedef alındığı ifade edildi. Almanya’da Bertelsmann Vakfı, “Göç Toplumunda Ayrımcılık” konulu anketinin sonuçlarını yayınladı. Ankete katılan Müslümanların yüzde 72’si günlük yaşamlarında  ırkçı ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirtti.

ABD’de ise Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), 2022 insan hakları raporuna göre, ülkede 30 yıldır artarak devam eden Müslüman karşıtlığına ilişkin şikâyetlerde ilk defa düşüş olmasına karşın okullardan bildirilen şikâyetlerde yüzde 63 artış tespit edildi. Bu bakımdan CAIR eğitim kurumlarındaki sorunun büyüklüğüne dikkat çekiyor.

Gündem | 22 Mart 2023 “Avrupa Ülkelerinde İslamofobi Kurumsallaştı” 22 Mart 2023

Raporlarda İslamofobi’ye Dİkkat Çekiliyor

Bunlar ve konuyla ilgili diğer raporlar malumun ilanını verilerle ortaya koyması bakımından önem taşıyor. Zira bu raporlar ışığında çalışmalar yürütülüyor, raporların ardından yetkililer İslamofobi’ye dikkat çekiyor. Mesela ABD Başkanı Joe Biden’ın Beyaz Saray ekibinden yetkililer, İslamofobi ile mücadele kapsamında, 3 Mayıs’ta Müslüman toplumunun liderleriyle bir araya geldi. Ancak aynı Beyaz Saray’daki bu yılın Ramazan Bayramı resepsiyonuna Müslüman Belediye Başkanı Muhammed Hayrullah’ın katılmasına izin verilmemişti. Federal Soruşturma Bürosu (FBI) aralarında çok sayıda Müslüman’ın da bulunduğu 1 milyondan fazla kişiyi “terör izleme listesi”yle izlemeye devam ediyor.

Hayat | 20 Temmuz 2021 Kurban Kavramı ve Kurban Bayramı Takvimi 20 Temmuz 2021

Berlin’de son günlerde başörtülü kadınlara yönelik sık sık yaşanan saldırıları, Avrupa’da yakılan Kur’an’ları da aklımızda bulunduralım. İslam düşmanlığının, Müslümanlara karşı nefretin bu denli gündelik hayata yansıdığı, raporlarda giderek artan bir seyir izlediği yıllardır gündemimizde olan konular. Ancak gerek ABD gerekse Avrupalı yetkililer toplumun içine işlemiş hâle geldikten sonra “İslamofobi ile mücadele” açıklamaları yerine “Biz nerede yanlış yaptık?” sorusunu bir kez daha düşünüp uyarınca adımlar atmalıdırlar. Yıllardır medyasından siyasetine dört bir yandan topluma empoze edilen İslam nefretinin yansımalarıyla mücadele için biraz geç kalmadınız mı?

Kurban Zamanı

Ramazan Bayramımızı geride bıraktık şimdi Müslümanların diğer büyük bayramı olan Kurban Bayramımız kapıda. Bu yıl da dünyanın farklı yerlerindeki ihtiyaç sahipleri sizlerin kendilerine ulaştıracağı kurbanlarınızı bekliyor. Kurban ibadeti şüphesiz sadece “basit bir et paylaşılması” değil aynı zamanda kardeşliğin ve dayanışmanın en güzel göstergelerindendir. Ümmetin hiç tanımadığı fertlerinin arasında hayır dualarının paylaşıldığı gönül köprülerinin kurulduğu bir ibadettir. Bu bilinçle kurbanlarımızı da vermekte son günleri beklemeyelim. Allah şimdiden niyetlerimizi ve kurbanlarımızı kabul eylesin.

Pin It on Pinterest

Paylaş