Yazarlar

200 Euro’luk Öğrenci Desteği

Almanya’da artan enerji maliyetlerinde öğrencilere verilecek 200 Euro'luk yardımı ailesiyle birlikte yaşamayan öğrenciler alabilecek.
23 Mayıs 2023

Almanya Başbakanı Olaf Scholz 2022 yılında yükselen enflasyon ve enerji krizine karşı, 65 milyar Euro’luk bir destek paketi sağlanacağını belirtmişti. Bu destek paketinin içerisinde öğrenciler için de bir bütçe ayrıldığı aktarılmıştı.

Toplum | 19 Eylül 2022 Almanya 300 Euro’luk Enerji Yardımını Bu Ay Ödeyecek 19 Eylül 2022

AİLESİYLE YAŞAMAYAN ÖĞRENCİLER ALABİLİR

Ayrılan bütçeden yaklaşık 3,5 milyon öğrencinin istifade edeceği belirtilen tek sefere mahsus 200 Euro’luk yardım 15 Mart itibariyle ödenmeye başlandı. Uygulamadan 1 Aralık 2022 tarihinde Almanya’daki herhangi bir meslek okulu ya da üniversitede kaydı bulunan ve ailesiyle yaşamayan öğrenciler faydalanabilecek. Yüksek öğrenim veya doktora yapan öğrenciler de bu yardımı alabilecek.

Alman basınında yer alan haberlere göre geriye dönük olarak ocak ve şubat aylarını da kapsayacak şekilde, hâneler ve işletmeler için bir önceki yılın gaz tüketiminin yüzde 80’i kilovatsaat başına 12 sentle sınırlı olacak. Elektrik için ise üst sınır 40 sent olarak belirlenecek.

Almanya’da BAföG alan, yani devletin öğrencilere eğitimleri sırasında sunduğu krediden faydalanan öğrenciler de başvurdukları takdirde 200 Euro’luk yardımı alabilecek. Bunun yanı sıra halihazırda çalışan ve daha önce 300 Euro’luk enerji ödeneği almış öğrenciler de 200 Euro’luk yardımı alabilecek.

Almanya Dışındaki Öğrenciler

Yurt dışında bir sömestr veya yurt dışına staj için giden, Almanya’da bulunmayan öğrencilerin durumu ise şöyle: Şu anda yurtdışında bir sömestr veya staj yapıyorsanız ve hâlâ Almanya’daki bir eğitim merkezine kayıtlıysanız bu ikâmetgahınızı veya mutat meskeninizi Almanya’da bulmanızı engellemez. En fazla iki sömestr için yurt dışında okuyor veya staj yapıyor olsanız ve hâlen Almanya’daki eğitim merkezinize kayıtlıysanız bir kereye mahsus 200 Euro ödenek hakkınız vardır.

Destek İçin Nereye Başvurulabilir?

Öğrenciler, Saksonya Anhalt Dijital Bankacılığı tarafından kurulan online platformlardan başvurularını yapabilecek.

Pin It on Pinterest

Paylaş