Gündem

Almanya’da İşten Çıkarma Dalgası Büyüyor: Binlerce Kişi İşsiz Kalacak

Almanya'da teknoloji, imalat ve otomotiv başta olmak üzere bu yılın başından beri neredeyse tüm sektörlere yayılan işten çıkarmalara her gün yenileri ekleniyor.
23 Mayıs 2023
Almanya'da iflas başvurusu yapan şirket sayısı yüzde 22,1 arttı. @shutterstock

Almanya’da, alışılmışın dışında yüksek enflasyon, artan faizler ve ekonomik görünüme ilişkin belirsizlik giderek daha fazla şirketi çalışan sayısını azaltmaya zorlarken, şirketler açıkladığı kararlarla işten çıkarmaları hızlandırdı.

Yüksek enflasyon ve yüksek faiz oranları ile kötüleşen makroekonomik görünümün oluşturduğu belirsizlik, giderek daha fazla şirketi maliyetlerini düşürmek için işten çıkarmaları hızlandırmaya ve işe alımlarda frene basmaya zorluyor.

GİDERLERİ DÜŞÜRMEK İÇİN İSTİHDAM AZALTILIYOR

İngiltere merkezli telekomünikasyon şirketi Vodafone, geçen hafta, gelecek 3 yılda maliyetlerini azaltmak ve büyümeyi hızlandırmak için 11 bin kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. Vodafone’un dünya çapında yaklaşık 104 bin çalışanı bulunuyor.

Şirketin en büyük ve aynı zamanda “en kötü” performans sergilediği pazarlardan biri olan Almanya’da yaklaşık 1.300 kişiyi işten çıkarma planı olduğunu duyurmuştu.

BİNLERCE KİŞİ İŞTEN ÇIKARILACAK

Almanya’da otomotiv sektörünün farklı alanlarında da işten çıkarma yaşanıyor. Alman otomotiv ve sanayi tedarikçisi Schaeffler ise yeniden yapılanma sürecinde 2026’ya kadar 1.300 kişinin daha işine son verileceğini duyurdu.

İşten çıkarmalara yazılım firmaları da katıldı. Alman yazılım firması SAP, maliyetlerini düşürmek ve bulut işine odaklanmak için küresel iş gücünün yüzde 2,5’ini oluşturan 3 bin kişiyi işten çıkarmayı planladığını açıkladı.

TÜKETİCİ ÜRÜNLERİ ŞİRKETLERİ DE DALGAYA KAPILDI

Alman tüketici ürünleri şirketi Henkel de artan maliyetler ve düşük taleple mücadele etmek için 2 bin kişiyi işten çıkardı. Alman kimya şirketi BASF, artan maliyetler nedeniyle kazancının daha fazla düşeceği uyarısında bulunarak 2 bin 600 kişinin işine son verileceğini bildirdi.

Alman çevrim içi moda perakendecisi Zalando, şubatta, “zorlaşan ekonomik koşulları” gerekçe göstererek şirket genelinde yüzlerce kişinin işten çıkarılacağını belirtti. Alman gözlük perakendecisi Fielmann, martta, 2025’e kadar yüzlerce kişiyi işten çıkarmayı planladığını bildirdi.

DEUTSCHE BANK 800 KİŞİYİ ÇIKARACAK

Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank da 27 Nisan’da, gelecek birkaç yıl içinde maliyetlerini 500 milyon Euro azaltmak amacıyla 800 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.

Rüzgar türbini üreticisi Siemens Gamesa, geçen yıl karlılığa geri dönme planı kapsamında 2025’e kadar 2 bin 900 kişiyi işten çıkarmayı planladığını bildirdi. Bu istihdam azaltımının 1.900’ünün Avrupa’da yapılması planlanıyor. (aa,c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş