Gündem

Balkanlar’da Kosova ile Sırbistan Arasında Sular Durulmuyor

Kosova'nın kuzeyinde yerel seçimler sonrası Kosovalı Sırplar ve Kosovalı Arnavutlar arasında başlayan gerginliğin büyük çatışmalara dönüşmesinden endişe ediliyor.
01 Haziran 2023
@aa

Kosova’nın kuzeyinde Sırpların yoğun olarak yaşadığı belediyelerdeki “Arnavut” yönetime karşı çıkan Kosovalı Sırpların protestolarıyla başlayan gerginlik, NATO’nun Kosova’daki Barış Gücüne (KFOR) bağlı 30 askerin yaralanması üzerine büyüdü. KFOR’a bağlı askerlerin yaralandığı olayların ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bölgeye takviye güç olarak 700 ilave asker gönderileceğini açıkladı.

ABD, Kosova’ya yaptırım uygulanabileceği sinyalini verirken, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu birçok ülke, gerginliğin bir an evvel düşürülmesi çağrısı yaptı.

KOSOVA-SIRBİSTAN NEDEN KARŞI KARŞIYA GELDİ?

Kosova’nın kuzeyinde Sırpların yoğun olduğu Zveçan, Zubin Potok ve Leposaviç belediyelerinde 23 Nisan’da yapılan yerel seçimleri Kosovalı Sırplar boykot ederken, katılım yüzde 3’te kaldı. Yerel seçimleri kazanan Arnavut belediye başkanlarının 26 Mayıs’ta göreve başlamasını protesto eden Kosovalı Sırplar, ilk olarak Kosova polisiyle karşı karşıya geldi.

Özellikle Zveçan Belediyesi önünde yaşanan olayların büyümesi üzerine Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in, Sırbistan ordusuna “hazır ol” emri verdiği ve ordu mensuplarının Kosova sınırına konuşlanacağı duyuruldu.

AB ÜLKELERİ SALDIRILARI KINADI

Kosovalı Sırpların 29 Mayıs’ta protestolarına devam etmesi üzerine, Kosova polisi ve KFOR, belediye binalarını tel örgülerle çevirdi ve bölgedeki personel sayısını arttırdı. Asker sayısını arttıran KFOR birlikleri ile protesto düzenleyen Kosovalı Sırplar arasında çıkan arbedede birliğin 30 askerinin yaralandığı bildirildi.

Almanya, İtalya, İrlanda, Fransa ve İsviçre KFOR’a yapılan saldırıları kınayan ülkeler olurken, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise Avrupa’nın yeni bir çatışmayı kaldıramayacağı açıklamasında bulundu.

SIRBİSTAN, KOSOVAYI KENDİ TOPRAĞI OLARAK GÖRÜYOR

Kosova’nın 2008’de tek taraflı bağımsızlığını ilan etmesi, Kosova’yı halen kendi toprağı olarak gören Sırbistan’ı belirli aralıklarla ve farklı sebeplerle Kosova ile karşı karşıya getirdi. Sırbistan, Kosova’nın bağımsızlığını tanımazken ve bu yönde lobi yapmaktan da vazgeçmezken, diğer tarafta Kosova bağımsız bir ülke olarak var olmaya çalışıyor.

117 ÜLKE KOSOVA’YI “BAĞIMSIZ DEVLET” OLARAK TANIDI

Kosova, 117 ülke tarafından “bağımsız devlet” olarak tanınmasına rağmen kuzeyinde devam eden etnik gerginlikler ve Birleşmiş Milletlere üye olamaması nedeniyle “Avrupa’nın donmuş ihtilaf bölgelerinden biri” şeklinde nitelendiriliyor. Sırbistan ve Kosova, AB arabuluculuğunda 2011’de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak yol bulmaya çalışıyor.

İki ülke arasında yaşanan gerginlikler bu diyaloğun sürekli sekteye uğramasına neden olurken, Kosova ve Sırbistan yetkilileri en son 2 Mayıs’ta Brüksel’de bir araya geldi. (aa,c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş