Toplum

Almanya’da Gümrük Kuralları: Seyahat Ederken Ne Kadar Altın Taşıyabilirim?

Almanya’dan seyahata çıkarken dikkat edilmesi gereken kurallar neler? Altın taşıma sınırı ne kadar? Camia Haber, bu sorulara cevap aradı.
15 Kasım 2023

Almanya’da gümrük kuralları özellikle yaz dönemi öncesi vatandaşları yakından ilgilendiriyor. Son dönemlerde özellikle Türkiye’den Almanya’ya seyahatlerde bir çok Türkiye kökenli vatandaş, gümrük yetkilileri tarafından faturasız altın takılarla yakalanıyor. Son olarak  Türkiye’den Almanya’ya seyahat eden 23 yaşındaki Türkiye kökenlinin bavulundan altın kemer çıktı.

gümrük yetkilileri el koydu

Altın kemerin değeri mevcut altın değerine göre belirlenirken, bin 400 Euro’luk ithalat vergisi hesabı çıktı. Gümrük yetkilileri kemere, yolcunun vergiyi ödeyememesi nedeniyle el koydu.

sınır 430 euro

Almanya’da gümrük kuralları konusunda dikkat edilmesi gereken daha bir çok detay var. Üçüncü ülkelere yapılan seyahatlerde, takı veya altınlar 300 Euro değerini aştığında giriş ve çıkışlarda bunu yazılı bildirmek büyük önem arz ediyor. Gemi veya uçakla seyahatlerde ise bu sınır 430 Euro oluyor.

15 yaş altına sınır 175 euro

Altın ve gümüş, üçüncü ülkelerde ticari mal olarak kabul edildiğinden, girişlerin yazılı olarak bildirilmesi gerekiyor. Bu bağlamda, 15 yaş altı kişiler için belirlenen sınır ise 175 Euro olarak dikkat çekiyor.

vergi miktara değere göre değişiyor

Vergi miktarı, malın türü ve değerine göre belirleniyor. İthal edilen malın değeri 700 Euro’nun altında ise, genellikle yüzde 17.5 oranında bir vergi alınırken, bu oran istisnai durumlarda yüzde 15 olabiliyor. Gümrük muafiyetinden yararlanabilmek için ise tüm ithal edilen malların toplam değeri bin 200 Euro’yu geçmemeli. Gümrüklerin yanı sıra AB’ye girişlere ayrıca yüzde 19’luk KDV ödenmeli.

bazı altınlar KDV’den muaf

Almanya’ya yatırım altını olarak adlandırılan ve en az 995 bin saflıktaki külçe altınlar ise söz konusu KDV’den muaf tutulabilirler. Aynı durum en az 900 bin saflıkta ve 1800 yılından sonra damgalanan, üretildiği ülkede yasal ödeme aracı olan madeni paralar için de geçerli.

gümrük vergisi altın takılarda yüzde 2.5

Altın takılarda ise 300 veya 430 Euro’luk muafiyet sınırı aşıldığında yüzde 2.5 gümrük vergisi uygulanıyor. Altın kaplamalı kıymetli madenler üzerindeki altın takılar ise genel itibariyle yüzde 4’lük gümrük vergisine tabi tutuluyor.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş