Almanya: “Bütçe Açığı Olsa Da Vatandaşlık Parası Azalmayacak”

Almanya: “Bütçe Açığı Olsa Da Vatandaşlık Parası Azalmayacak”

Almanya’da bütçe krizi sonrasında kısılmak istenen vatandaşlık parasının artık teknik olarak kısıtlanma imkânı olmadığı açıklandı. Açıklamayı ödemeyi yapan Federal İş Ajansı yaptı.

Almanya’da hükümet krizine de yol açan bütçe açığı tartışmaları sonrasında en çok gündeme gelen vatandaşlık parası ödemelerinde bir değişiklik olmayacağı açıklandı. Açıklamayı vatandaşlık parasının ödenmesinden sorumlu olan Federal İş Ajansı yaptı.

“Vatandaşlık Parasını Kesmek Artık Mümkün Değil”

Medyada yer alan açıklamalara göre, vatandaşlık parası ödeme süreçleri, alınan kararlar doğrultusunda 61 Euro’luk artış öngörülerek devam ediyor. Bunun için özellikli Ocak ayı için her hangi bir değişiklik yapılmasının teknik olarak da mümkün olmadığı açıklandı.

Açıklamaya göre 502 Euro’dan 563 Euro’ya çıkarılacak olan vatandaşlık parası ödemeleri 563 Euro olarak ödenecek. Federal İş Ajansı da bütçesini bu ödemelerdeki bu artışa göre planlamış bulunuyor.

“Enflasyon Düştü, Vatandaşlık Parasının Artmasına Gerek Yok”

Anayasa Mahkemesi’nin bütçe ile ilgili kararı sonrasında federal bütçeden 17 Milyar kesmeyi planlayan Maliye Bakanı hür demokrat (FDP) Christian Lindner, öncelikli olarak vatandaşlık parası ödemelerindeki artışın durdurulmasını planlamıştı. FDP Genel Sekreteri Bijan Djir-Sarai da artışın acilen durdurulmasını istemişti.

FDP, vatandaşlık parasının enflasyona ayarlandığını, ancak, enflasyonun düşüş eğiliminde olması dolayısıyla bütçe açığı da dikkate alınarak artışın durdurulması gerektiğini ileri sürüyor.

“Artışın Durdurulmasını İstemek Ahlaki Sorumsuzluk ve Anayasaya Aykırı”

Bu arada Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil vatandaşlık parasının kısıtlanmasını istemenin ahlaki olarak sorumsuzluk ve aynı zamanda anayasaya aykırı olduğunu ifade ederek, artışın iptal edilmeyeceğini açıkladı.