Toplum

Almanya’da “Bürgergeld” Tartışması: 2 Milyon Kişi Çalışmayı Reddetti!

Almanya’da Federal İş Ajansı'nın verilerine göre 2023 yılında 2 milyon kişi çalışma tekliflerini reddedip vatandaşlık parası almayı tercih etti.
10 Ocak 2024
@Shutterstock

Almanya’da Bürgergeld (vatandaşlık parası) tarışmaları büyüyor. Federal İş Ajansı’nın verilerine göre, 2023 yılında 3.9 milyon kişinin vatandaşlık parası aldığı kaydedildi. Bu kişilerin 1.9 milyonu çalışamayacak durumda. Fakat geriye kalan 2 milyonluk kısmın ise çalışabilecek durumda olduğu fakat buna rağmen çalışmayıp vatandaşlık parası aldığı belirtildi.

Özellikle 2024’ten itibaren vatandaşlık parasının artırılmasına karar verilmesinden bu yan Almanya’da çalışmanın maddi anlamda mantıklı olup olmadığı konusunda ciddi tarışmalar söz konusu.

Ekonomistler: kötü bir teşvik söz konusu

Bazı ekonomistler de sosyal sistemin bazı yönlerinin çalışma noktasında kötü bir teşvik olduğunun altını çiziyor. Ekonomistler vatandaşlık parası gibi yardımların,  vatandaşları çalışmaktan alıkoyduğunu vurguluyor.

Toplum | 2 Ocak 2024 2024 Yılında Almanya’da Değişenler: Vatandaşlık Parası Arttı 2 Ocak 2024

almanya’da bürgergeld tartışması: daha sert yaptırım talebi

Bu nedenle muhalefet, bu iddia edilen “tembel” kişilere daha sert bir yaptırım talep ediyor. Çalışma Bakanı Hubertus Heil (SPD), buna göre yeni bir yasa tasarısı kapsamında iş tekliflerini reddeden kişilerin vatandaşlık parasına kesinti getirmeyi planlıyor.

2021’de 52 bin 174 kişide kesinti yapılmıştı

Almanya’da 2021 yılında iş tekliflerini reddeden 52 bin 174 kişinin aldığı sosyal yardımlarda kesinti yapılmıştı. Bu, yardım alanların yüzde 27’sini kapsıyordu. Önceki yıllarda ise bu sayı daha yüksek olarak dikkat çekmişti.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş