Dünya

“Gazze’de Saatte 11 Kişi Öldürülüyor”

Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, Gazze'de saatte 11 kişinin öldürüldüğünü belirterek acil ateşkes çağrısını yineledi.
10 Ocak 2024
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik havadan, denizden ve karadan düzenlediği saldırılar aralıksız devam ediyor. @aa

Filistinlilerin 90 gündür dünyada cehennem yaşadığını söyleyen Filistin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, acil ateşkes çağrısı yaptı.

Gündem | 9 Ocak 2024 Almanya’dan Gazze İçin Daha Fazla “İnsani Ara” Talebi  9 Ocak 2024

BM Genel Kurulunda, ABD’nin son BM Güvenlik Konseyi kararında ateşkes değişikliği için kullandığı veto ele alındı. Burada bir konuşma yapan Mansur, “Bugün burada toplu olarak katledilen bir toplumu temsilen bulunuyorum. Kimse buna maruz bırakılmamalı. Artık buna bir son verilmeli.” dedi.

“Sivillerin korunmasını istiyorlar ancak ateşkes istemiyorlar”

Konseyin bir yandan insani yardımların artırılması ve sivillerin korunmasını isterken diğer taraftan ateşkes çağrısında bulunmamasının anlaşılır olmadığının altını çizen Mansur, “Bu şizofrenik duruma artık bir son verilmeli.” ifadesini kullandı.

Tüm dünyanın insani ateşkes çağrısında bulunduğuna dikkati çeken Mansur, “Modern tarihte eşi benzeri görülmemiş bir boyutta saldırı gerçekleşiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

“90 gündür dünyada cehennem yaşanıyor”

Ateşkes çağrısını yineleyen Mansur, “90 gündür dünyada cehennem yaşanıyor. 90 gündür katliam var. Yeter demek için daha kaç Filistinlinin öldürülmesi gerekiyor?” sorusunu yöneltti. Gazze’de saatte 11 kişi öldürülüyor.” diyen Mansur, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze halkının yüzde 1’inin öldürüldüğünü kaydetti.

Mansur, bunun Amerika’ya uyarlandığı düşünülürse 3 milyon Amerikalıya tekabül edeceğini belirterek “Bir dakika durun ve kendi toplumunuzla karşılaştırarak bir düşünün.” diye konuştu.

BM’den insani ateşkes çağrısı

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Gazze’deki durumun eşi benzeri görülmemiş düzeyde kötüleştiğini vurgulayarak uluslararası topluma “derhal insani ateşkes” çağrısında bulundu.

UNRWA’nın X sosyal medya platformundan paylaşılan mesajda, İsrail’in soykırıma varan saldırıları altındaki Gazze Şeridi’nde siviller için güvenli alan kalmadığına dikkati çekildi.

“İnsanlar umutsuzluğa sürükleniyor”

Mesajda, şu ifadelere yer verildi: “Gazze’de nüfusun neredeyse tamamı zorla yerinden edilmiş. Aileler hiçbir yerde güvenliğin olmadığı bu bölgede güvenlik arıyor. Sağlık sistemi hızla çöküyor. Kıtlık ve eşi benzeri görülmemiş düzeyde kötüleşme meydana geliyor. İnsanlar umutsuzluğa sürükleniyor. Derhal insani ateşkes bir ölüm kalım meselesidir.”

Gazze’de son durum

İsrail’in 95 gündür Gazze Şeridi’ne saldırılarında şu ana kadar en az 10 bini çocuk, 7 bini kadın olmak üzere 23 bin 210 Filistinli öldürüldü, 59 bin 100 kişi yaralandı.

Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı tahrip ediliyor. (aa,c)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş