Toplum

Almanya’da Sosyal Konutlar Hızla Azalıyor

Almanya’da dar gelirlilerin güvencesi olan sosyal konutlar giderek azalıyor. 2035 yılında ülkede sadece 554 bin 100 sosyal konut kalacak.
15 Ocak 2024
@shutterstock

Almanya’da özellikle dar gelirlilerin güvencesi olan ve sosyal piyasa ekonomisinin başarılı bir modeli olan sosyal konutlar giderek hızla azalıyor. Sosyal konutların azalması ödenebilir kiralık konutların azalması anlamına geliyor.

43 Milyon Konutun Sadece 554 bini Sosyal Konut olarak Kalacak

Colliers gayri menkul danışmanlık firması tarafından bir araştırmaya göre, 2024 yılı sonunda Almanya’daki sosyal konut sayısı milyon eşiğinin altına düşecek. 2024 yılı sonunda 981 bin 100 olan konut sayısı 2035 yılına kadar da büyük oranda azalmaya devam edecek. Köln’deki Alman Ekonomi Enstitüsü’nün (IW) hesaplamasına göre, 2035 yılında Almanya’da yalnızca 554.100 sosyal konut kalacak.

Halen Almanya’da toplam 43 milyon konut bulunuyor. 1990 yılında iki Almanya’nın birleşmesi sonrasında ülkedeki sosyal konut sayısı 2 milyon 900 bin civarındaydı. Ancak, teşviklerin ortadan kalkması ve kamu paylarının özelleştirilmesi sonrasında konutların önemli bir ölümü özelleştirildi.

“Sosyal Konutlardan Para Kazanılmıyor”

Araştırmayı yapanlardan Colliers gayri menkul danışmanlık şirketinin konut dairesi müdürü Felix von Saucken, sosyal konut projelerinin, Almanya’nın değerli bir kültürel varlığı olmasının yanı sıra Almanya’yı onlarca yıldır şekillendiren sosyal piyasa ekonomisinin de başarılı bir modeli olduğuna dikkat çekti. Felix von Saucken bu modelden para kazanılamadığı müddetçe sosyal konut inşa ve işletmesinin devam etmeyeceğini açıkladı.

Sosyal Konut Kiraları Serbest Piyasanın Yarısı

Bu arada, Almanya’da sosyal konut kiralarının sosyal olmayan konutların neredeyse yarı fiyatına geldiği tespit edildi.

Berlin, Hamburg, Düsseldorf, Köln, Frankfurt/Main, Stuttgart ve Münih gibi büyük şehirlerde, 2023 yılında sosyal konutların ortalama temel kirası metrekare başına 8,14 Euro olurken, serbest konut piyasasında bu rakam metrekare başına 14,90 Euro olarak tespit edildi. Kiralar, 2013 yılında sosyal konutlarda metrekare başına 6,26 Euro’dan başlarken, serbest piyasada konut kirası metrekare başına 9,55 Euro’dan başlıyordu.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Microsoft Krizi: Almanya’da Uçuşlar İptal Edildi

Microsoft'un dünya çapında kullanılan işletim sistemi Windows'ta yaşanan bir problem, dünya çapında uçuşları etkiledi. Almanya'da Berlin ve Hamburg havalimanlarında küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlar yapılamıyor. 

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş