Gündem

Almanya’dan İsrail’e Çağrı: Uluslararası İnsancıl Hukuka Uyun

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İsrail’e Gazze'de uluslararası insancıl hukuka uyma çağrısında bulundu.
26 Ocak 2024
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Gazze’deki duruma ilişkin açıklama yaparak İsrail'e uluslararası insancıl hukuka uyma çağrısı yaptı. @aa

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Gazze’deki duruma ilişkin yazılı açıklama yaparak İsrail’e uluslararası insancıl hukuka uyma çağrısı yaptı.

Han Yunus’taki insanların içinde bulunduğu çaresiz durumdan son derece endişe duyduğunu belirten Baerbock, “Kendini savunma hakkı için de kurallar vardır ve uluslararası insancıl hukuk teröristlere karşı mücadelede de geçerlidir. İsrail, dünyadaki diğer tüm ülkeler gibi aynı şekilde bunlara uymalıdır.” ifadesini kullandı.

“Gazze’ye acil insani yardım girmeli”

Baerbock İsrail’in “acilen daha fazla insani yardımın Gazze’ye girmesine izin vermesi ve operasyonlarını buna uyarlaması gerektiğini” vurgulayarak, “Yüzbinlerce insan İsrail’in talimatıyla Gazze’nin güneyine, özellikle de BM tesislerine ve diğer yerlere sığındı. Bu insanlar kolayca ortadan kaybolamazlar. Bu nedenle bu yerleri terk etme çağrısı yeterli değildir; bilakis çatışmalarda insani araya ihtiyaç duyuluyor. Tüm esirlerin serbest bırakılması için de.” değerlendirmesinde bulundu.

Fransa: Sivil halkın korunması ahlaki bir zorunluluk

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Fransa’nın Han Yunus’ta Birleşmiş Milletlere (BM) ait merkeze yapılan ve çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine yol açan saldırıyı kınadığı bildirildi.

Fransa’nın insani yardım çalışanlarını desteklemeyi sürdüreceği belirtilen açıklamada, “Sivil halkın korunması hem ahlaki bir zorunluluk hem de uluslararası bir yükümlülük.” ifadesine yer verildi. Açıklamada, İsrail’den “Gazze’de uluslararası insancıl hukuka uyması” istendi.

“Meşru müdafaa dönemi bitti”

Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen, Alman medya kurumu RedaktionsNetzwerk Deutschland’a (RND) verdiği röportajda, her gün Gazze’de çok sayıda sivilin öldüğünü ve İsrail’in bunu önlemek için yeterli çabayı göstermediğini belirtti.

“İsrail hala meşru müdafaa iddiasında bulunabilir mi?” şeklindeki soruya Valtonen, “Hayır, meşru müdafaa dönemi bitti. Çok açık söylüyorum, artık yeter, Gazze’deki sivil halkın çatışmalarda derhal ‘insani ara’ya ve insani yardıma ihtiyacı var.” dedi.

“İnsanlar İsrail yüzünden açlık çekiyor”

Valtonen, insanların açlık çektiğine ve temiz içme suyu bulunmadığına işaret ederek, “Bu özellikle İsrail’den kaynaklanıyor. Yardım taşıyan çok sayıda kamyonun sınırı geçmesine izin verilmeli ve herkese gıdalar dağıtılmalı. İsrail, insani yardım malzemelerinin Gazze Şeridi’ne girişine izin vermek için daha fazla sınır kapısını açmalı.” şeklinde konuştu.

Gazze’de son durum

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 11 bini çocuk, 7 bin 500’ü kadın olmak üzere 25 bin 900 Filistinli öldürüldü, 64 bin 110 kişi yaralandı. (aa,c)

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş