Toplum

Almanya’da Vatandaşlık Parası Yolsuzluğu

Almanya’da Ukraynalı görünümünde çok sayıda kişinin vatandaşlık parası aldığı, vatandaşlık parasının suç çeteleri tarafından da örgütlü olarak istismar edildiği ortaya çıktı.
13 Şubat 2024
@shutterstock

Almanya’da, temel geçimlerini sağlayamayan işsizler için ödenen vatandaşlık parası büyük oranda istismar ediliyor. İstismarların en önemli bölümünü ise Ukraynalı veya Ukraynalı olduğunu iddia eden kişiler tarafından yapılıyor. Almanya İş Ajansı ile birlikte maliye, aile kasası ve Almanya Emeklilik Sigortası’nın ortaklaşa yaptıkları tesitlerine göre, vatandaşlık parası ödemelerini bazı suç çeteleri de organize ederek istismar ediyor.

Ukraynalı Görüntüsü ile Yolsuzluk

Vatandaşlık parasını ödeyen Almanya İş Ajansı, çeşitli şubelerinde özellikle Doğu Avrupa ülkeleri vatandaşları oldukları halde kendilerini savaştan kaçan Ukrayna vatandaşı gibi göstererek vatandaşlık parası alanları olduğunu tespit etti. Bu kişilerin ya hiç Ukraynaca bilmedikleri ya da çat pat Ukraynaca konuştukları da ortaya çıktı. Baden Württembeg eyaletindeki İş Ajansları sayının giderek arttığına dikkat çekiyor.

Diğer Avrupa Ülkelerinden de Yardım Alanlar Var

Bu arada, Thüringen eyaletine bağlı Ilm-Kreis ilçesinde 2400 Ukraynalı mültecinin 52’sinin aynı zamanda diğer Avrupa ülkelerinde de iltica statüsüyle bulunduğu tespit edildi. Bu Mülteciler de Almanya’dan vatandaşlık arası alıyor.

Ukrayna’ya Dönen Aile 40 Bin Euro Vatandaşlık Parası Yardımı Aldı

İş Ajanslarının Ukrayna’ya dönen ailelere de ödeme yaptıkları tespit edildi. Yapılan tespitlerden birisinde 4 kişilik bir Ukraynalı aileye bu ailenin Ukrayna’ya geri dönmüş olmasına rağmen 40 bin Euro vatandaşlık parası ödendiği ortaya çıktı.

Suç Çeteleri Örgütlü Bir Şekilde Vatandaşlık Parası Alıyor

Linz Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Friedrich Schneider, vatandaşlık parası ile diğer sosyal yardımların suç çeteleri tarafından da örgütlü bir şekilde istismar edildiğini, güney doğu Avrupa ülkelerinden organize bir suç şebekesinin sosyal yardım aldığını bildirdi.

Sosyal yardımların sadece göçmenler tarafından istismar edilmediğin de dikkat çeken Friedrich Schneider sosyal yardım istismarının 3’te 2’sinin Alman vatandaşları tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş