Gündem

Frankfurt Bölge Mahkemesi Kovid-19 Aşısını Üreten Biontech’e Karşı Açılan Davayı Reddetti

Frankfurt Bölge Mahkemesi, kovid-19 aşısı üreticisi Biontech'e karşı açılan 150 bin Euroluk tazminat talebi davasını reddetti.
14 Şubat 2024
@shutterstock

Frankfurt Bölge Mahkemesi, kovid-19 aşısı üreticisi Biontech aleyhine açılan tazminat davasını reddetti.

Mahkeme, aşı olduktan sonra kalp rahatsızlığı başladığı, bunun da hayatını önemli ölçüde olumsuz etkilediği gerekçesi ile açılan davada, oluşan hastalığın aşı kaynaklı olduğunun belgelenemediğini bildirdi.

Davacı, yaklaşık üç yıl önce aşı yaptırdığından bu yana kalp sorunları yaşadığı ve artık eskisi kadar üretken olmadığı için ilaç şirketinden 150 bin Euro tazminat talep etmişti.

Mahkeme: Aşının Faydaları Risklerinden Daha Fazla

Davacı kişinin yeterli tıbbî delil sunamadığını, özellikle aşı öncesindeki sağlık durumuna dair belgeler vermediğini açıklayan mahkeme, ayrıca aşı davalarında, aşının toplumsal açıdan faydasının zararından daha baskın olması sebebiyle üreticilerin sorumlu tutulmalarının sınırlı olduğunu da bildirdi.

Korona Aşısı Üreticilerine Dava Açmak Zor

Öte yandan, Avrupa Birliği’nde koronavirüs aşılarını üreten şirketlere karşı dava açılmasının doğrudan şirketlere bir etkisi bulunmuyor. Açılan davalar, davacı lehine sonuçlansa bile zararı devletler karşılıyor.

Çünkü, aşı ruhsatı verilirken, Avrupa Birliği Komisyonu aşı üreticisi firmalara kapsamlı bir sorumluluk muafiyeti konusunda anlaşmaya varmıştı.

Almanya’da şimdiye kadar 476 kişiye aşı tazminatı ödenmesi kararı verilmişti. Hiçbir davada aşı üreticisi şirketler sorumlu tutulmadı.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş