Almanya’da Emeklilik Anketi: Vatandaşlar Düşük Maaştan Endişe Ediyor

Almanya’da Emeklilik Anketi: Vatandaşlar Düşük Maaştan Endişe Ediyor

Almanya’da yapılan bir ankette, vatandaşlar emeklilikte geçinememe endişesi duyduğunu aktardı. Kadınların bu endişeyi erkeklerden daha fazla yaşadığı ortaya çıktı.

Almanca yayın yapan NDR kanalı, internet sitesi üzerinden yayınladığı bir ankette, “Emekli maaşı yeter mi?” sorusunu sordu. Anket sonuçlarına göre bu noktada vatandaşlarda büyük soru işaretleri olduğu ortaya çıktı.

Kadınlar daha endişeli

Ankete katınlanların üçte ikisi, gelecek için yoksulluk korkusu yaşadığını vurguladı. Erkeklerde bu oran yüzde 61 iken, kadınlarda ise yüzde 72 olarak dikkat çekti. Katılımcıların yüzde 64’i, bu düşüncesini, özellikle yeme içme fiyatları ile kiraların yükselme ihtimaline bağladı.

Her 10 Kişiden 7’sinde yoksulluk korkusu

Ankete katılanlardan her 10 kişiden 7’si, kendi yaş grubundaki kişilerin yaşlılıkta yoksulluk yaşayacağını veya hali hazırda yaşadığını belirtti. Özellikle 30-39 yaş arasındaki kişilerde bu görüşün ağır bastığı dikkat çekti.

[post-refarans id=”55586″ taraf=”sol”]

Emeklilerin ortalama yüzde 20’si yoksulluk yaşadığını belirtti

Ankete katılan emeklilerin her beşinden biri, yoksulluk yaşadığını belirtti. Bu oran erkeklerde yüzde 18 iken, kadınlarda ise yüzde 22 ile dikkat çekti.

“Vergiler emeklilik için daha fazla kullanılsın”

Öte yandan ankete katılan yaklaşık üçte birlik kesim, emeklilik için daha fazla vergi gelirinin kullanılmasını talep ediyor. Sistemin temelden gözden geçirilmesi gerektiğini savunanlar da söz konusu.(bb)