Toplum

Almanya’da 3 ve 5 Vergi Sınıflarının Kaldırılması Gündemde

Almanya'da hükümet, daha adil ve basit bir vergi sistemi amaçladığını belirterek, evli çiftler için vergi sınıfları 3 ve 5’i kaldırmayı planladığını açıkladı.
22 Şubat 2024
@Shutterstock

Almanya’da hükümet, uzun süredir tartışma konusu olan ve özellikle evli çiftler arasında uygulanan 3 ve 5 vergi sınıflarının kaldırılmasını planlıyor. Bu adım ile hükümet, vergi sisteminin daha adil ve basit hale getirilmesini amaçladığını belirtti. FDP, bu uygulama neticesinde evli çiftlerin yine aynı miktarda paraya sahip olacağını vaat etti.

hedef daha eşit bir sistem

Almanya’da 3 ve 5 vergi sınıfları, evli çiftlerde birinin diğerine kıyasla daha düşük gelire sahip olması durumunda vergi avantajları sağlıyor. Ancak hükümet bu sistemin bazı durumlarda eşitsizliklere yol açabildiğini belirtirken, yeni düzenleme ile bu vergi sınıflarının kaldırılması ve yerine daha eşit bir sistem getirmeyi hedeflediğini kaydetti.

Toplum | 15 Aralık 2023 Almanya’da Gelir Vergisi İndirimi: Kim Ne Kadar Yararlanacak? 15 Aralık 2023

geniş kapsamlı değerlendirme yapılacak

Hükümet, vergi sisteminde yapılacak bu değişiklikle ilgili olarak geniş kapsamlı bir değerlendirme yapılacağını ve tüm tarafların görüşlerinin dikkate alınacağını belirtti. Eleştirmenler, mevcut düzenlemenin, genellikle erkeklerden daha az kazanan kadınları vergisel olarak dezavantajlı duruma düşürdüğünü ve yarı zamanlı çalışmaya teşvik ettiğini belirtiyor. Linder’in yakın zamanda uygulamayla alakalı kapsamlı bir yasa paketi sunacağı belirtildi.

“reform planlarını memnuniyetle karşılıyoruz”

FDP milletvekili ve maliye politikacısı Max Mordhorst, yaptığı açıklamada, reform planlarını memnuniyetle karşıladığını söyledi. Ancak, ailelere maddi açıdan herhangi bir ek yük oluşmamasının sağlanması gerektiğini belirtti. Yeni düzenlemenin ne zaman yürürlüğe gireceği konusu ise belirsizliğini koruyor var.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş