Açlıkla Mücadele Eden Filistinliler, Denize Düşen Yardımları Almak İçin Gazze Sahillerine Akın Etti

Mısır’ın Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Ürdün ile birlikte, İsrail’in zorla aç ve susuz bıraktığı Gazze Şeridi’nin kuzey bölgelerine havadan insani yardım indirdiği duyuruldu.

İsrail ordusunun 143 gündür saldırılarını sürdürmesinin yanı sıra insani yardımların girişini engellemesi nedeniyle yaklaşık 2,3 milyon nüfuslu Gazze Şeridi’nde insani bir felaket yaşanıyor. Mısır, BAE ve Ürdün ile birlikte Gazze Şeridi’ne havadan indirilen yardımların denize düşmesi nedeniyle İsrail’in zorla aç ve susuz bıraktığı Gazze Şeridi halkı, sahile akın etti, bazıları yardımları alabilmek için denize girdi.

Uçaklardan paraşütle indirilen yardımların denize düşmesi nedeniyle Gazze’nin güneyinde binlerce Filistinli sahillere akın etti. İsrail’in dayattığı açlık ve imkansızlıkların pençesindeki bazı Filistinliler ufak balıkçı tekneleriyle bazıları ise yüzerek yardımlara ulaşmaya çalıştı.

Mısır’ın Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Ürdün ile birlikte, İsrail’in zorla aç ve susuz bıraktığı Gazze Şeridi’nin kuzey bölgelerine havadan insani yardım indirdiği duyuruldu.

10 TON GIDA VE YARDIM MALZEMESİ İNDİRİLDİ

Mısır’ın Al-Qaheera televizyonunun adını açıklamadığı resmi makamlarına dayandırdığı haberinde, Mısır Hava Kuvvetlerinin BAE ve Ürdün’ün katılımıyla Gazze Şeridi’ne insani yardım ulaştırdığı belirtildi.

[post-refarans id=”56131″ taraf=”sol”]

Haberde, Mısır’ın Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki felaket bölgelerine karadan ve havadan acil yardım sağlamak için çabalarını yoğunlaştırdığına dikkati çekilerek, Mısır Hava Kuvvetlerinin Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki bölgelere 10 ton gıda ve yardım malzemesi indirmeyi başardığı kaydedildi.

ÜRDÜN DE HAVADAN YARDIM MALZEMESİ İNDİRDİ

BAE ve Ürdün’ün katılımıyla Gazze Şeridi’ne ulaştırılan insani yardımın da 45 ton olduğu aktarılan haberde, Gazze Şeridi’nin kuzey ve orta kesimlerine ayrıca 50 ton acil insani yardımın indirilmesi için Mısır’dan hava köprüsünün varlığına vurgu yapıldı.

Ürdün de İsrail’in halkı zorla aç ve susuz bıraktığı Gazze Şeridi’nde kıtlık uyarısında bulunarak, Gazze’ye havadan yardım indirdiğini duyurmuştu.

Ürdün Silahlı Kuvvetleri, Gazze Şeridi’ne 4 uçakla havadan gıda ve insani yardım malzemesi indirildiğini açıklamış, yardımların havadan aktarılmasındaki başlıca sebebin, “doğrudan Gazze halkına ulaştırılması ve kuzeyden güneye sahil boyunca Gazze’ye indirilmesi” olduğu vurgulanmıştı.

Filistinliler, havadan indirilen yardımlar alabilmek için Deir Al Balah ilinin sahilinde bekledi.

HASTALIK, AÇLIK, SUSUZLUK…

Başta Birleşmiş Milletler’e (BM) ait kuruluşlar olmak üzere uluslararası çevreler, çoğu hastanenin hizmet dışı kaldığı, tıbbi malzeme eksikliğinin yaşandığı, açlık, susuzluk ve hijyen malzemeleri eksikliğinin tetiklediği hastalıklar nedeniyle Gazze’de ateşkes ilan edilmesi ve bölgeye insani yardımların girişinin artırılması çağrısında bulunuyor.

YARDIMLAR ARTIRILMALI

BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, şubat ayında Gazze’ye giren insani yardımın önceki aya göre yüzde 50 oranında azaldığını belirterek, “Çaresiz yaşam koşullarındaki 2 milyon Filistinlinin artan ihtiyaçlarını karşılamak için yardımların azalması değil artması gerekiyordu.” açıklamasını yapmıştı. (aa,c)