Yazarlar

Filistin’in Tanınması BM’e Üyelik Yolunu Açacaktır

Birleşmiş Milletler (BM)’in çoğu üyesi Filistin’i devlet olarak tanıyor. Ancak bir devletin BM’e üye olabilmesi için BM Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesinden en az dokuzunun onayı gerekiyor.
27 Şubat 2024

Konsey’in beş daimi üyeleri Çin, Fransa, Rusya, ABD ve İngiltere’den biri bu talebi veto ettiğinde ilgili ülke BM’ye üye olamıyor. Daimi üyelerden ABD, Fransa ve İngiltere, Filistin’i devlet olarak tanımıyor. Avrupa Birliği (AB) üyeleri arasında 27 üyeden, çoğu eski Sovyetler Birliği ülkeleri olmak üzere, sadece dokuzu Filistin’i bir devlet olarak tanıyor.

Son dönemlerde Fransa, Belçika ve İspanya gibi ülkelerde Filistin’in tanınmasına yönelik söylemler ve girişimlere şahit oluyoruz. BM’de daimi üyeler olması bakımından Fransa’nın ve Filistin halkı için ilk günden beri milyonları bulan protestolara sahne olan İngiltere’nin bu yönde atacağı adımlar büyük önem arz ediyor. Bölgedeki çözümün özgür bir Filistin devleti ile mümkün olacağı aşikardır. Bu bakımdan AB ülkelerinin Filistin’i tanıması önemli bir adım olacaktır. Umarız bu bağlamda konuşulanlar sadece konuşma olmaktan öte geçebilir.

Dünya | 24 Şubat 2024 İsrail Gazze’de Yine Cami Bombaladı 24 Şubat 2024

GAZZE’DE AÇLIKTAN ÖLÜMLER

7 Ekim’den beri Gazze’de yaşanan insanlık dramı artık bir trajediye dönüşmüş hâlde. Gıda ve susuzluk nedeniyle insanlar salgın hastalıklara yakalandı, gıda ve susuzluk kaynaklı ölümler ardı ardına gerçekleşiyor. Son olarak Birleşmiş Milletler iki aylık bir çocuğun açlıktan hayatını kaybettiğini açıkladı. UNICEF haftalardır “çocuk ölümlerinde patlama” uyarısında bulunuyor. Bir milletin çocuklarının açlıktan ölmeye başladığı bir savaş, savaş değil zulümdür. Vicdan ve merhamet sahibi hiçbir insan bu duruma seyirci kalamaz. Bölgede acil ateşkes ve kalıcı barış sağlanmak zorundadır.

HELAL KESİM YASAĞI

Belçika’da birkaç yıldır devam eden davalardan biri de helal kesim yasağı konusunda. Belçika yargısından konu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’ne taşınmıştı. Son olarak AİHM din özgürlüğünün, hayvan refahı söz konusu olduğunda kısıtlanabileceği gerekçesi ile “Helal” hayvan kesimlerinin yasaklanabileceğine hükmetti.  Hali hazırda Valonya ve Flaman eyaletlerinde uygulanan yasakla ilgili böyle bir kararın alınması sadece Belçika değil tüm Avrupa’daki Müslümanlar için, emsal teşkil etmesi bakımından, endişe vericidir.  Belçika’daki Müslümanların temsilcisi kuruluşlar AİHM kararına itiraz edecekler. Umarız ki Müslümanların hayatını daha da zorlaştıracak olan bu adımdan geri dönülür.

RAMAZANI FIRSAT BİLELİM

11 ayın sultanı ramazanı şerif ayına sayılı günler kaldı. Şimdiden ramazanınızı tebrik ediyorum. Bu ayı; zekâtlarımızla, fitrelerimizle malımızı, oruçlarımızla, namazlarla, Kur’an ile bedenimizi ve ruhumuzu arındırmak için bir fırsat olarak görelim. Allah maddi ve manevi tüm ibadetlerimizi, dualarımızı kabul eylesin. Bu ay tüm dünya üzerinde zulmün son bulmasına, mazlumların akan kanının ve göz yaşının durmasına vesile olsun.

Pin It on Pinterest

Paylaş