Toplum

Almanya’da Kalorifer Yardımları Başladı: 22 Bin 500 Euro’ya Kadar Mümkün!

Almanya’da kalorifer sistemlerini değiştirmek isteyen müstakil ev sahipleri için planlanan devlet yardımı başladı.
28 Şubat 2024
@Shutterstock

Almanya’da Bina Enerji Yasası (GEG) temelinde ısıtma sistemlerini değiştirmek isteyen müstakil ev sahipleri için planlanan yardım başvuruları başladı. Isı pompası kurulumu için yardım desteği mevcut. Diğer çevre dostu ısıtma sistemleri için de destekler söz konusu. İşte yeni kalorifer yardımı ile ilgili detaylar.

Tam olarak Hangi ısıtma sistemleri desteklenmekte?

Temel olarak, elektrikle çalışan ısıtma sistemleri yardımlar kapsamında destekleniyor. Elektrikli sitemler, fosil yakıtlı kazanlara kıyasla “yeşil bir alternatif” olarak kabul ediliyor. Elektrik giderek artan bir oranda yenilenebilir enerjilerden elde edilirken, bu noktada, çoğu durumda en verimli sistem ısı pompası olarak görülüyor.

Toplum | 11 Ocak 2024 Almanya’da İstisnasız Tüm Ailelere 500 Euro’luk Yardım Müjdesi 11 Ocak 2024

odun yakıtlı sistemler de destekleniyor

Merkezi ısıtma ile odun yakıtlı ısıtma sistemleri desteklenen sistemler arasında yer alıyor. Biyogaz ve hidrojen gibi çevre dostu üretilmiş gazlı ısıtma sistemleri de desteklenmekte fakat bu gazların mevcudiyeti hala sınırlı.

yardım sınırı ne kadar?

Azami yardım oranı yüzde 70 olarak belirlendi. Çevre dostu bir ısıtma sistemi kuran her ev sahibi asgari yüzde 30 yardım alacka. Düşük gelirli ev sahiplerine ayrıca yüzde 30 ek yardım mevcuttur. Ayrıca, “İklim Hız Bonusu” için (Alm. Klimageschwindigkeitsbonus) yüzde 20 ve ısı pompaları için yüzde 5 yardımlar planlanıyor.

Toplum | 8 Ekim 2023 Almanya’da Pek Çok Emekli Konut Yardımı Alamayacağını Sanıyor 8 Ekim 2023

maliyet sınırı 30 bin euro

Farklı desteklerin birleşimi sonucunda azami yardım oranı yüzde 70 olarak belirlendi. Sistem değişikliği için desteklenen maliyetler ev başına azami 30 bin Euro ile sınırlandırıldı. Bu, azami 22 bin 500 Euro anlamına geliyor. Ayrıca, binaların enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik önlemler de söz konusu yardım kapsamında değerlendiriliyor.

Kim başvuruda bulunabilir?

İlk etapta sadece müstakil evlerde oturan mülk sahipleri, başvuruda bulunabiliyor. Mayıs ayından itibaren dairelerde oturan ev sahipleri, ağustos ayından itibaren ise kiralık mülkü bulunan mülk sahiplerinin başvuruda bulunabilmesi bekleniyor.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Microsoft Krizi: Almanya’da Uçuşlar İptal Edildi

Microsoft'un dünya çapında kullanılan işletim sistemi Windows'ta yaşanan bir problem, dünya çapında uçuşları etkiledi. Almanya'da Berlin ve Hamburg havalimanlarında küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlar yapılamıyor. 

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş