Toplum

Almanya’da “Bürgergeld”den İşe Dönüş Yaptı: Kazancı 180 Euro Düştü!

Almanya’da çalışmaya iki sene ara verip Vatandaşlık Parası alan Alman kadın, tekrar işe başladıktan sonra 180 Euro daha az kazanmaya başladı.
14 Mart 2024
@Shutterstock

Almanya’da Vatandaşlık Parası (Alm. Bürgergeld) tartışmaları her geçen gün büyümeye devam ediyor. Özellikle bazı durumlarda Vatandaşlık Parası ile yaşayan kişilerin, çalışan kişilerden daha fazla gelir elde etmesi büyük tepki topluyor.

işe başlamasıyla aylık geliri düştü

Buna son örnek ise Almanya’nın başkenti Berlin’de yaşandı. Burada yaşayan dört çocuk annesi Mareen Martuuk, iki yıl işsizlik süresi boyunca Vatandaşlık Parası ile geçimini sürdürürken, bunun ardından belediyede işe başladı. Martuuk’un işe başlamasıyla birlikte geliri ise tam 180 Euro düştü.

“para için çalışmıyorum”

Yaşadıkları ile ilgili Alman kanalı ARD’ye demeç veren Mareen Martuuk, para için çalışmadığını ifade etti. Martuuk, “İnsan evde kendisini salıveriyor. Sadece annelik ve ev hanımlığı görevi oluyor. Burada ise biraz daha çaba sarf etmek gerekiyor.” diye kaydetti.

Toplum | 2 Ocak 2024 2024 Yılında Almanya’da Değişenler: Vatandaşlık Parası Arttı 2 Ocak 2024

“Vatandaşlık Parası ile 180 Euro daha fazla kazanırdım”

Yeni işinden memnun olduğunu da belirten Martuuk, kazancıyla ilgili ise şu ifadeleri kullandı: “Aslında burada, evde olduğum zamana kıyasla daha az kazanıyorum. Şu an evde oturup vatandaşlık maaşı alıyor olsaydım, 180 Euro daha fazla kazanırdım.” diye vurguladı.

ek çocuk parası ile gelirini yükseltmeyi hedefliyor

Fakat ek çocuk parası başvurusunda bulunan Mareen, bununla birlikte aylık gelirini bir nebze yükseltmeyi hedeflediğini belirtti. Başvurunun kabul edilmesi durumunda aylık maaşın, Vatandaşlık Parası alınan döneme kıyasla daha fazla olacağının da altı çizildi.

2024 yılında yükseltildi

Almanya’da son olarak yeni yılla birlikte Vatandaşlık Parası’nın arttırıldığı duyurulmuştu. Buna göre yalnız yaşayan kişiler için 61 Euro aratarak 563 Euro’ya yükseltilmişti. Evli ya da beraber yaşayanlarda ise kişi başına 55 Euro artış göstermiş, daha önce 451 Euro olan Vatandaşlık Parası 506 Euro’ya yükseltilmişti. Aynı evde yaşayan çocuklar ve gençlerin de yaş durumuna göre 39-51 Euro arasında daha fazla para alacağı vurgulanmıştı.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş