Toplum

Romanya ve Bulgaristan’ın Şengen’e Girmesiyle Neler Değişecek?  

Romanya ve Bulgaristan 31 Mart itibariyle Şengen Bölgesi'ne katılacak. Peki bu katılım ile neler değişecek?
14 Mart 2024
@aa

Romanya ve Bulgaristan 31 Mart itibariyle, 400 milyon vatandaşa üye devletler arasında serbest dolaşım imkanı sunan Schengen Bölgesi’ne katılacak. Her iki ülke de 2007’den beri Avrupa Birliği (AB) üyesi. Fakat Şengen üyelerinin kendi aralarındaki sınırı olmayan bölgenin bir parçası olmadığı için bu iki ülkeye girişlerde yolcuların pasaportlarını göstermelere gerek. 31 Mart itibariyle ise her iki ülke için sınır kontrolleri daha kolay hale getirilecek.

Romanya ve Bulgaristan’a giriş için pasaporta ihtiyaç var mı?

Romanya ve Bulgaristan’ın Şengen Bölgesi’ne katılması sonrası yolcular için bu iki ülkeyi ziyaret etmek daha kolay hale gelecek. Her iki İçişleri Bakanlığı da aralık ayında bazı sınır kontrollerinin kaldırılacağını duyurdu. Şengen Bölgesi’nin diğer ülkelerinden hava veya deniz yoluyla gelen yolcular, artık pasaportlarını göstermek zorunda kalmayacak. Bu, uçuşlar, gemi seyahatleri ve feribotlarda da yolcuların artık kontrol edilmeyeceği anlamına geliyor.

Toplum | 14 Mart 2024 Romanya ve Bulgaristan’ın Şengen’e Girmesiyle Neler Değişecek?   14 Mart 2024

karayolu için durum ne?

Ancak, araba, tren veya otobüsle Romanya ve Bulgaristan’a girenler, kimlik belgelerini yanında taşımak zorunda. Bunun nedeni ise Avusturya’nın vetosu nedeniyle kara sınırları için kuralların henüz belirlenmemiş olması. Avrupa Konseyi web sitesinde konuyla ilgili, “Kara sınırlarındaki kontrollerin kaldırılması için bir tarih belirlemek üzere yeni bir karar alınması gerekiyor.” ifadeleri yer alıyor.

Hangi Avrupa ülkelerine pasaportsuz girilebilir?

Şengen Bölgesi’ne son katılan ülke 2022’de Hırvatistan oldu. Bu alanda her yıl 1,25 milyar seyahat gerçekleşiyor ve her gün 3,5 milyon kişi üye ülkelerin sınırlarını geçiyor. Şengen Bölgesi, Romanya ve Bulgaristan hariç 27 devleti kapsıyor. Şengen Bölgesi, on yıl önce Avrupa Ekonomik Topluluğu ile beş üye devlet (Almanya, Belçika, Fransa, Lüksemburg ve Hollanda) arasında imzalanan Şengen Anlaşması’nın ardından 1995 yılında oluşturuldu.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş