Toplum

Almanya’da CDU’nun Vatandaşlık Parasını İptal Planı Tepki Topladı

Almanya’da CDU'nun vatandaşlık parası sistemini reforme etme ve sıkılaştırma planları büyük tartışma yarattı. 
21 Mart 2024

Almanya’da ana muhalefet Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) / Hıristiyan Sosyal Birliği (CSU) partilerinin, mevcut koalisyon hükümetini oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’nin (FDP) hayata geçirdiği ‘Vatandaşlık Parası’ uygulamasını iptal planları büyük tartışma yarattı.

“yoksul kesimi birbirine düşürüyor”

Alman Sosyal Yardım Derneği (Sozialverband Deutschland) Başkanı Michaela Engelmeier, CDU’nun planlarına sert eleştirilerde bulundu. Engelmeier, CDU’nun, toplumun en yoksul kesimlerini birbirine düşürdüğünün altını çizdi.

SPD ve Yeşiller karşı çıktı

SPD, Yeşiller, Sol Parti ve Alman Sendikalar Birliği (DGB) gibi kuruluşlar, CDU’nun teklifine karşı çıktığını ifade etti ve bunun sosya devlete karşı bir saldırı olduğunu savundu. FDP ise teklifi memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Toplum | 26 Ocak 2024 Almanya Vatandaşlık Parasını 1 yıl Artırmayacak 26 Ocak 2024

“hristiyan insani değerlerle uyumlu değil”

CDU’nun planlarının bir kısmı kendi sosyal kanadından da eleştiri aldı. Hristiyan Demokrat Çalışanlar Birliği Başkan (CDA) Yardımcısı Christian Bäumler, tam ve kalıcı temel güvence kesintilerinin Hristiyan insani değerlerle uyumlu olmadığını belirtti.

“memnuniyetle karşılıyorum”

İşverenler Birliği Başkanı Dulger ise ihtiyaç sahiplerine odaklanan ve suiistimale karşı dirençli bir sosyal devletin gerekliliğini vurgulayarak, “Bu yüzden CDU’nun vatandaşlık geliri tekliflerini memnuniyetle karşılıyorum.” dedi.

CDU’nun vatandaşlık parası için planladığı yeni düzenlemedeki bazı yenilikler:

  • Vatandaşlık parası” terimi kaldırılacak ve “yeni temel güvence” ile değiştirilecek.
  • “Çalışmayı tamamen reddedenler” artık ödeme almayacak.
  • Ödemelerin yıllık artışı sınırlandırılacak.
  • Jobcenter’daki randevuları tekrar tekrar mazeretsiz kaçıranlar, ilk etapta ödeme alamayacak.

Almanya'da Bürgergeld tartışması büyüyor. Geçtiğimiz yıl 2 milyon kişi çalışmayı reddetti. @Shutterstock Toplum | 29 Aralık 2023 “Almanya’da Çalışmayanın Vatandaşlık Parası Kesilsin” 29 Aralık 2023

uzmanlardan “orta yol” önerisi

İş piyasası araştırmacısı Enzo Weber, vatandaşlık parası sistemine düzeltmeler getirilmesi gerektiğini kabul ederken, bir “orta yol” önerdi. Weber, “İşe başlama teklifini reddetme durumunda, ödemeleri hemen durdurmak yerine, daha hızlı ve daha uzun süre kesinti yapılmasını öneriyorum” dedi.

CDU’nun “yeni temel güvence” planı

Almanya’da CDU son olarak, iktidara gelmeleri halinde, şu andaki koalisyon hükümetini oluşturan SPD, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’nin hayata geçirdiği ‘Vatandaşlık Parası’ uygulamasını iptal edeceklerini açıklamıştı. CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder, Münih’te düzenlenen basın toplantısında, Vatandaşlık Parası ile geçinmek için yüzbinlerce kişinin istismar ederek sosyal sisteme yük olduğunu belirtirken, “Biz gece-gündüz demeden çalışan, devlete vergi ödeyen insanların istismar edilmelerine, onların sırtından geçinilmesine izin vermeyeceğiz” diye konuşmuştu.(bb)

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş