Gündem

Almanya’da Korona Protokolleri Skandalı: “Bilimsel Değil, Siyasal Karar Alındı”

Koronavirüs salgını döneminde Almanya’da risk seviyesinin siyasal emirle yükseltildiği, FFP2 maskelerin kullanımının etkili olmayacağının bilindiği ileri sürüldü
26 Mart 2024
@shutterstock

Almanya’da korona pandemisi döneminde, süreci yöneten kurum olarak Robert Koch Enstitüsü (RKI) tarafından hazırlanan protokoller skandal bir şekilde tartışmaya açıldı.

Multipolar isimli online haber portalı, 2020 yılı Ocak ayı ile 2021 yılı Mart ayları arasındaki RKI korona protokollerinde, RKI tarafından “orta” derece değerlendirilen “risk” seviyesinin hükümet tarafından verilen talimatla “yüksek” olarak ilan edildiğini iddia etti.

“Siyasal Kimlikli Kişinin İsmi Protokolde Karartıldı”

Robert Koch Enstitüsü’nün risk seviyesini yüksek olarak ilan etmesinin müteakiben Almanya’da karantina önlemlerinin alındığını öne süren online haber portalı Multipolar, 1000 sayfalık protokollerde “yüksek” risk seviyesi ilan edilmesi emrini veren kişinin isminin de karartıldığını bildirdi.

Haberde ayrıca, Robert Koch Enstitüsü tarafından, koronavirüsün okullardan yayılma ihtimali olmadığına ancak hükümetin okulları buna rağmen kapatma yoluna gittiği de ileri sürüldü.

FFP2 Maskeleri Salgını Önlemede Etkili Değildi

Miltipolar haber portalı, FFP2 maskelerinin de iş yerleri haricinde kullanımının koronavirüsünün yayılmasını önlemede etkili olmadığı yönünde RKI tarafından protokole kayıt düşülmesine rağmen, maskelerin kullanımının istendiğini bildirdi.

Sağlık Bakanı Lauterbach: “İddialar Doğru Değil”

Almanya Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach ise iddiaları yalanladı. Koronavirüs riskinin “orta” seviyeden “yüksek” seviyeye çıkarılmasını isteyen kişinin Enstitü’den yetkili birisi olduğunu, isminin siyasal kişiliği sebebiyle değil, bilgi koruma kanunu çerçevesinde karartıldığını açıkladı.

Sağlık Bakanı Lauterbach, karantina önlemlerinin olduğu gibi FFP2 maskelerinin kullanımının da halk sağlığını koruma büyük etkisi olduğunu açıkladı.

Robert Koch Enstitüsü’nün o zamanki süreci yöneten Başkanı Prof. Dr. Lothar Wieler de Bakan Lauterbach’ın görüşlerini doğruladı.

FDP: “Protokoller Karartma Olmadan Açılmalı”

İktidar ortaklarından hür demokratlar (FDP) ise protokollerinin karartmalar olmadan yayımlanarak kamuoyuna tam olarak açılmasını istedi. FDP Genel Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki, protokollerle ilgili şeffaf bir politika izlenmesini istedi. Kubicki, daha 2020 yılında RKI tarafından verilen korona enfeksiyon sayılarının bilimsel değil, siyasal sayılar olduğunu ileri sürmüştü.

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Microsoft Krizi: Almanya’da Uçuşlar İptal Edildi

Microsoft'un dünya çapında kullanılan işletim sistemi Windows'ta yaşanan bir problem, dünya çapında uçuşları etkiledi. Almanya'da Berlin ve Hamburg havalimanlarında küresel iletişim kesintisi nedeniyle uçuşlar yapılamıyor. 

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş