Yazarlar

Gazze’de Ateşkesin Kalıcılığı Sağlanmalıdır

Allah’a hamdolsun bir ramazan ayını daha idrak ediyoruz. Bu yıl da dünyanın dört bir yanında Müslümanlar iftar sofralarında buluşuyor.
26 Mart 2024

Avrupa’da yaşayan Müslümanlar olarak bizler de camilerimizde ve düzenlediğimiz diğer iftar programlarında Müslümanlar kadar diğer dini inançlara mensup insanları da konuk ediyor, ramazanın güzelliğini onlarla paylaşıyoruz. Bu minvalde Avrupa’da sokaklarda kurulan iftar sofraları da toplumsal dayanışma ve kardeşlik adına güzel bir tablo ortaya koyuyor. Örneğin geçtiğimiz hafta sonu Almanya Ludwigsburg’da sokak iftarı düzenledik. Soğuk havaya rağmen üç bini aşkın kişi sokak iftarında bir aradaydı. Tüm bu çalışmalarda gerek emeği geçen idarecilerimize gerek davetimize icabet eden konuklarımıza gerekse bunların gerçekleşebilmesi için gerekli izinleri ve onayları veren yetkililere teşekkür ediyorum.

Her ne kadar ramazanı ve onun getirdiği güzellikleri yaşamaya gayret etsek de, Gazze’de yaşanan insanlık dramı nedeniyle bir yanımız hep mahzun. Son olarak aralarında OXFAM gibi uluslararası büyük kuruluşlarında bulunduğu 200’den fazla sivil toplum kuruluşu bölgede olup bitenler sebebiyle İsrail’e yaptırım uygulanması gerektiğini belirterek Avrupa Birliği’ne İsrail Ortaklık Anlaşması’nı askıya alınması çağrısında bulundu. Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletlerden de ardı ardına acil ateşkes çağrıları yapılıyor. İnsanların göz göre açlık, susuzluk ve ölüme terkedildiği bir tablo ile karşı karşıyayız. Almanya’da yapılan ZDF’nin “Politbarometer” anketine katılanların yüzde 69’u, İsrail’in Gazze’ye saldırılarını haklı bulmadığını belirtiyor. Sokaklarda binlerce protestocu ateşkes çağrısı yaptıkları gösterilerine devam ediyor. Yani halklar da kurum ve kuruluşlar da meselenin geldiği boyuta tepkili.

İLK KEZ ATEŞKES

Bu süreçte 25 Mart’ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Gazze’de kalıcı ve sürdürülebilir ateşkese dönüşecek şekilde ramazan ayında acilen ateşkes sağlanması talep edilen karar tasarısı kabul edildi. 7 Ekim’in ardından BMGK’de ilk kez Gazze’de ateşkes talep edilen bir karar kabul edilmiş olmasını da memnuniyetle karşılıyoruz. Umudumuz ateşkes kararının sadece sözde ve ramazana özgü kalmaması, kalıcı bir barış sürecinin başlamasıdır.

Kelimelerin yaşananları anlatmakta aciz kaldığı Gazze’de artık vicdanlarına mühür vurmuş insanlara dur denmelidir. Gazze’de artık söz değil, icraat vaktidir.

Rusya’nın başkenti Moskova’daki bir konser salonuna 22 Mart’ta yapılan terör saldırısında yine yüzlerce masum insan hayatını kaybetti, yüzlerce kişi de yaralı. Film sahnelerini andıran bir soğukkanlılıkla yapılan bu vahşi saldırıyı da lanetliyor, öldürülen siviller için üzüntümü paylaşıyorum, yaralılara acil şifalar diliyorum. Saldırıyı üstlenen adında “İslam” ibaresi bulunan terör örgütünün yaptıklarının İslam’la bağdaşan hiçbir yanı olmadığını da bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyorum.

Ramazanın son günlerine yaklaşıyoruz. Bire bin mükafatların verildiği bu güzel günlerde maddi ibadetlerimizi ihmal etmeyelim. Zekâtlarımızı ve fitre sadakalarımızı mutlaka vakitlice ihtiyaç sahiplerine iletelim, iletilmek üzere teslim edelim. Allah maddi manevi tüm ibadetlerimizi kabul eylesin.

Pin It on Pinterest

Paylaş