Gündem

Almanya’da Enflasyonda Düşüş, Restoran Yemeklerinde %10 Artış

Almanya'da enflasyon yüzde 2,2'ye düşerken gıda fiyatları arttı. En fazla artış Almanya'nın en sevilen yiyeceği dönerde oldu. Dönerde artış yüzde 50'yi geçti.
24 Nisan 2024
@shutterstock

Almanya’da gıda fiyatlarında ortalama yüzde 8,3 oranında artış yaşanırken en göze çarpan artış restoranlarda oldu. Restoran yemeklerindeki artışlar, yüzde 10 seviyelerinde seyretti. Restoran fiyatları, gastronomiye uygulanan katma değer vergisi oranlarının yükseltilmesi ile daha da arttı.

En Büyük Artış Dönerde

Almanya’nın en çok sevilen hızlı yiyeceğinin başını çeken döner fiyatları son iki yılda neredeyse yarı yarıya arttı. 2022 yılında 5-6 Euro arasında olan bir porsiyon döner şimdi, 7,5-9,5 Euro arasında satılıyor.

Yine çok sevilen kebaplar arasında yer alan Adana kebapın fiyatları da 12-14 Euro’dan 16-18 Euro’ya yükseldi.

Federal İstatistik Enstitüsü’nün verilerine göre Almanya’da yıllık enflasyon oranı yüzde 2,2 seviyesine düştü. Ortalama enflasyonun düşüşe geçmesine rağmen gıda maddelerinde yüzde 4,5 – 10 arasında bir artış görüldü. Artışlardan en çok gastronomi sektörü etkilendi.

Restoranlar Ortalama Yüzde 10 Pahalandı

Restoranlardaki artış ortalama yüzde 10 oranında kalırken, bazı restoranların katma değer vergisi artışını doğrudan yansıttığı böylece bazı ürünlerde artışların yüzde 20’ye yaklaştığı tespit edildi.

Finans şirketi Barkow Consulting’in araştırmasına göre Almanya’da tatlı fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 9,7 artış gösterirken yiyecek sektöründe yüzde 8,3 bir artış oldu. Bazı işletmeler bu artışlara katma değer vergisi artışlarını da ilave etti.

Katma Değer Vergisi Ocak Ayında Arttı

Almanya’da pandemi sürecinde yüzde 7’ye indirilmişti. Ancak 2024 yılı Ocak ayı başı itibariyle bu oranlar yüzde 19’a çıkarıldı. Böylece gastronomi sektöründe fiyatlar yüzde 13 daha artmış oldu.

 

Reklam (İç Sayfa)

en çok okunanlar

Reklam

Pin It on Pinterest

Paylaş