Yazarlar

Müslüman Orucu Tutan Müslüman’dan Katolik Orucu Tutan Müslüman’a: Almanya’da Entegrasyon

Vallahi biliyorum, hem Müslümanların oruç ayı ramazan ayı bitti hem de Katoliklerin oruç ayları geride kaldı. Amma, Almanya’nın en büyük “Hristiyan” partisinin “Müslüman” ve “İslam” takıntısı hâlâ askıda olduğu için oruca geri dönmek zorunda kaldık.
26 Nisan 2024

Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) isimli partiye mensup adamlar, tabii ki kadınlar da dahil olmak ve bu işin içinde bir de “Müslüman bir kadın” olmak üzere Müslümanlar veya İslam’ın Almanya’ya ait olup olmadığına karar vermek için çalışıp durmuşlar. Bu yapılanların kısacası, daha doğru manası, bu ifadelerle Müslümanlara anayasal ve din özgürlükleri verilip verilmeyeceğine dair ipuçları göstermişler.

Sağolsunlar törenle de bu çalışmasını açıkladılar. Sonuç olarak gururlanarak, böbürlenerek, ebette ki kibirlenerek Müslümanlara “sınır” çizerek ders vermek istediler.

Demişler ki “Bizim değerlerimizi paylaşan Müslümanlar Almanya’ya aittir.”  Heyette olmayıp da başka yer ve zamanda oturup düşünen partilileri “Bu Müslümanları bizden uzaklaştırır, yanlış anlaşılabilir.” diye tepki vermişler.

Sonra heyet ciddi ciddi bu tepkiye hak vermiş ve yeni bir ifadeyle karşımıza çıktı. Amma ne dediklerini kendilerinin de anladığından emin değilim. Şöyle demişler: “Değerlerimizi paylaşmayan, özgür toplumumuzu reddeden bir İslam Almanya’ya ait değildir.”

Ben bu cümlelerin arasındaki farkı farkedemeyecek kadar bilgi sahibi olmadığım için tabii ki, bunu tam da manalandıramadım.

Ammmaaaa, bu ifadelerin yazılmasında etkisi ve onayı olan “Müslüman” bir hanımın Müslümanların oruç tutmasının önem ve özeliklerine dair kendisinden bilgi almak isteyen muhabirlere kendisinin Katolik orucunu tercih ettiğini açıklaması her şeyi tefsir eder oldu gibime geliyor.

Ben olayın şahidi değilsem de ilgili “Müslüman” hanımın, Alman medyasına konuştuğunun Türkçe tercümesi şöyleymiş: “Ama itiraf edeyim, ben oruç tutmuyorum. Müslümanların ramazan ayı boyunca daha çok ‘Katolik’ orucu tutuyorum ve bu ay alkolden uzak dursam da yemek yiyorum.”

ALMAN DEĞERLERİ NEDİR, NE DEĞİLDİR?

Yani ki “Bizim değerlerimizi paylaşan Müslümanlar Almanya’ya aittir.”  Veya yeni şekliyle:  “Değerlerimizi paylaşmayan, özgür toplumumuzu reddeden bir İslam Almanya’ya ait değildir.” demek her hâlde bu olsa gerek.

Merakımdan Katoliklerin resmen oruçtan kaçmak için yaptıkları uygulamaların neler olduğuna dair bir bilgi bulabilir miyim diye baktım. Meğerse, orta çağlarda Katolik orucunu bozan et yerine kunduz ve su samuru yenirmiş. Haa, bir de “Maultasche” isimli bir nevi Alman mantısı var. Hâlâ öylemi dir bilmiyorum amma, bir zamanlar Kilise “Eğer domuz eti, bu şekilde mantı içine saklanırsa, yenildiği zaman orucu bozmaz.” şeklinde fetva vermişmiş.

Acaba diyorum, Alman değerleri bunları içeriyor mu? İçeriyorsa Almanya’da din özgürlüğü ne anlama geliyor? Birisi bana bunu anlatırsa, Maultasche yemem de, kendim, içine EHZ Helâl Sertifikalı dana ya da kuzu eti koyarak yerim. Yoksa Alman değerlerini karıştırıyor muyum, bilmiyorum.

Pin It on Pinterest

Paylaş