YAZARLAR
BM’den “Soykırım Suçu” Uyarısı

Gazze’de insan hakları ihlalleri ve zulüm bir yılı aşkın süredir devam ederken, Birleşmiş Milletler (BM) bölgeye dair raporları yayınlamaya devam ediyor. Her ne kadar BM Gazze ve Filistin’de akan kanı durdurmada etkili olamamış olsa da bölgedeki gerçekleri tarafsız ve “milletler üstü” bir kurum olarak vermesi, bu raporların kayıtlara geçmesi açısından çalışmaları ve raporları önem taşıyor. BM son olarak iki önemli rapora imza attı.
BM İnsan Hakları Ofisi’nin 8 Kasım’da kamuoyuyla paylaştığı raporun içeriğini; Kasım 2023 – Nisan 2024 tarihleri arasında Gazze’de savaş suçu teşkil edebilecek sivillerin öldürülmesi ve uluslararası hukuk ihlalleri oluşturdu. Raporda Gazze’de en gencinin bir günlük bebek olmak üzere öldürülenlerin yaklaşık yüzde 70’inin kadın ve çocuk olduğu belirtildi. Sivil nüfusa yönelik saldırıların “insanlığa karşı suç” teşkil edebileceği belirtilen raporda, ulusal, etnik veya dini bir grubu tamamen veya kısmen yok etme niyetiyle yapılan saldırıların “soykırım suçu” teşkil edebileceği uyarısı yapıldı. Gazze’deki suçlar için hesap verilmesi yönünde çağrı da yapılan raporda, Uluslararası Adalet Divanının (UAD) geçici tedbirlerle ilgili kararlarına atıfta bulunularak, İsrail’in soykırım ve bununla ilişkili yasaklanmış davranışları önleme, koruma ve cezalandırma konusundaki yükümlülüklerinin altı çizildi.
BM Özel Komitesi de 14 Kasım’da İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü savaştaki faaliyetlerinin “kasıtlı olduğunu ve soykırım tanımına uyduğunu” belirten yeni bir rapor yayınladı.
Ekim 2023-Temmuz 2024 dönemine dayanan raporda, Gazze’deki kitlesel sivil kayıplar ve Filistinlilere “kasıtlı” olarak dayatılan koşullar sebebiyle İsrail’in eylemlerinin soykırım tanımına uyduğu belirtildi. Raporda, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yapılacak insani yardımları engellediği, açlığı silah olarak kullandığı ve sivil kayıplar konusunda dikkatsiz davrandığı belirtiliyor. Komite “İsrail’in Filistinlileri gıda, su ve yakıt da dahil olmak üzere hayatta kalmak için gereken temel malzemelerden mahrum bırakması” eylemlerinin soykırım niteliği taşıdığı görüşünde.
“Soykırım” terimi BM’ye bağlı kuruluşlar tarafından İsrail’in Gazze’deki eylemlerine atıfta bulunurken nadiren kullanılıyor. Bu iki rapor, bu durumun değiştiğinin de göstergesi. 23 Ekim’de yine BM Özel Komitesi tarafından yayınlanan raporda, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik politika ve uygulamalarının soykırım özellikleriyle tutarlı olduğuna işaret edilmişti.
BM’nin bu çarpıcı raporlarıyla birlikte İnsan Hakları İzleme Örgütü de (HRW) bölgedeki yerinden edilmelere dair yeni çalışmasını yayınladı. HRW’nin araştırmasına göre, İsrail, Gazze’deki Filistinlilerin zorla ve kitlesel yerinden edilmesiyle, savaş suçu işliyor. 154 sayfalık raporda Gazze’de 13 aydır yaklaşık 1.9 milyon Filistinlinin yerinden edildiğine dikkat çekiliyor.
Gazze Mahkemesi
Diğer yandan konuya dair önemli bir gelişme UCM ve UAD’ya alternatif değil ama çalışmasıyla onları desteklemeyi amaçlayan Gazze Mahkemesi. Gazze’de yaşananların hukuki, siyasi ve etik yönlerini araştırmak üzere kurulan ve alanında uzman birçok ismin yer aldığı Gazze Mahkemesi yargılamalarını şeffaflıkla yürütmeyi, hukuki açıdan güvenilir sonuçlar üretmeyi, uluslararası güç çevrelerinden bağımsız çalışmayı ve küresel farkındalık oluşturmayı hedefliyor.
Hazırlanan tüm bu raporlar ve kurulan Gazze Mahkemesi bizi insanlık adına daha da umutlandırıyor. Dünyanın her yerinde olduğu gibi Gazze için de vicdan sahiplerince yapılan bu çalışmalardan umutluyuz.
Hasene Yardımları
Gazze’ye dair bu gelişmeler yaşanırken daha önce de partner kurumlar aracılığıyla bölgeye yardımlar gönderen Hasene International şimdi de kış şartlarına uygun 1000 adet çadır gönderiyor. Gazze halkı için üzerine düşen sorumlukları yerine getirme gayretinde olan Hasene’yi tebrik ediyoruz.
İrşad Çalıştayı ve Yarışmalar
Öte yandan Genel Merkemizin çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Modern, çok kültürlü toplumlarda din dilinin anlamını ve kapsayıcılığını tartışarak, doğru ve etkili iletişim kurabilen bir din dili modeline katkı sunmak amacıyla yapılan İrşad Çalıştayımız oldukça verimli geçti. IGMG Kadınlar Teşkilatı Yetişkin Eğitim Kursları Bilgi ve Tilavet Yarışması ve Sosyal Proje Fuarı Genel Merkez’de yapılan programla gerçekleştirdi. Gençlik Teşkilatımız da “Yıldız”larını hitabette yarıştırdı. Her biri birbirinden değerli olan bu çalışmalardan dolayı tüm emeği geçen idarecilerimize, gönüllülerimize ve katılımcılarımıza teşekkür ediyorum.