YAZARLAR
Nafaka Hakkında

Bu yazımızda nafakanın en önemli yönlerini, hangi gereksinimlerin nafaka olara karşılanması gerektiğini ve nafaka talebinin ne zaman sona ereceğine bakacağız.
NAFAKA HANGİ DURUMDA TALEP EDİLİR?
Nafakada, en önemli ilke her boşanan kişinin kendi geçimini sağlamasıdır. Fakat kanunen belli durumlarda mali ihtiyaç olabilir düşüncesinden hareketle özellikle aşağıdaki durumlarda nafaka talep edilebilir:
- Çocuk Bakımı Nafakası: Üç yaşından küçük müşterek bir çocuğa bakılıyor ise bakımı üstlenen ebeveynin nafaka talep etme hakkı vardır. Üç yaşından sonra çocuğun durum ve bakım ihtiyacına göre nafaka talebi tekrar gözden geçirilebilir.
- İşsizlik ve Ek Nafaka: Eşlerden biri boşanmadan sonra henüz bir iş bulamadıysa nafaka talep edebilir. Eğer çalışıyor ise fakat alışılmış yaşam standartlarını sürdürmek için yeterince kazanamıyorsa, yine nafaka talep edebilir.
- Hastalık veya Yaşlılık Nedeniyle Nafaka: Eşlerden biri boşanmanın ardından hastalık veya yaşlılık nedeniyle çalışmıyorsa nafaka talep edebilir.
- Eğitim veya İleri Eğitim Nedeniyle Nafaka: Eşlerden biri evlilik sırasında kendi eğitimini ertelemiş ise (örneğin çocuk bakımı nedeniyle), daha sonraki mesleki eğitim veya ileri eğitimi mümkün kılmak için nafaka talebinde bulunabilir.
Bu hususlarda önemli olan, nafaka ödemekle yükümlü olan kişinin nafakayı ödeyebilecek durumda olmasıdır. Eğer yeterli geliri yoksa, nafaka ödemekten muaf olur veya duruma göre ödeyeceği nafakanın miktarı azaltılır.
NAFAKA NE KADAR SÜREYLE ÖDENİR?
Nafaka süresi bireyseldir ve kişinin yaşam koşullarına bağlıdır. Bu noktada dikkate alınması gereken bazı durumlar vardır:
- Kişisel Sorumluluk İlkesi: Boşanmış eşlerin mümkün olan en kısa sürede maddi olarak kendi ayakları üzerinde durmaları istenmektedir. Bu nedenle nafaka ömür boyu ödenmez.
- Pratikte Nafaka Süresi: Kısa süreli evlilikler (3 yıldan az) için nafaka genellikle tamamen iptal edilir veya sadece kısa bir süre için verilir. Evlilik ne kadar uzun sürerse ve eski eşler arasındaki ekonomik farklılıklar ne kadar büyükse nafakanın süresi de uzamaktadır.
- Süresiz Bakım: Sadece istisnai durumlarda (örneğin hastalık veya bakıma ihtiyaç durumunda) ömür boyu nafaka hakkı olur.
Nafaka hakkı olan eski eşin yeniden evlenmesi durumunda nafaka hakkı da genelde biter. Burada müşterek çocuğun bakımı için ödenen nafaka istisnai durum olarak geçerlidir. Ayrıca kendisini geçindirme imkânı olan eşin de nafaka hakkı ortadan kalkar.