Fransa’da Son 10 Yılda 33 Cami Yakıldı

Fransa’da Son 10 Yılda 33 Cami Yakıldı

Fransa’da camilere yönelik kundaklama saldırıları giderek artıyor. Ülkede, 2015 yılından bu yan 10 yıl içinde 33 cami ateşe verildi. Camiler en çok Ramazan ayında kundaklandı.

Fransa’da camilere karşı yapılan kundaklama saldırıları son 10 yılda hızla arttı. 2015 yılından bu yana ülkede en az 33 cami kundaklama saldırısına maruz kaldı. Saldırıların çoğu Ramazan ayında gerçekleşirken, yetkililerin sessizliği ve medyanın ilgisizliği tepki çekiyor.

2024 Yılında En Az 6 Cami Yakıldı

Fransız Politis dergisinin yaptığı araştırmaya göre, özellikle 2024 yılında, toplam altı teyit edilmiş kundaklama saldırısıyla 2015’ten bu yana en şiddetli yıl oldu. Saldırıların sekizinin Ramazan ayında gerçekleşmesi ise endişeleri artırdı. Fransa’daki İslam karşıtlığı, sadece büyük şehirlerle sınırlı kalmadı. Amiens, Metz ve Nantes gibi büyük şehirlerin yanı sıra Pargny-sur-Saulx ve Lédignan gibi küçük köyleri de etkin bir İslam karşıtlı yaşandı.

Siyasi ve Medyatik Sessizlik Tepki Çekiyor

Saldırılara yönelik siyasi ve medyada yer alan tepkiler ise büyük ölçüde yetersiz kalıyor. Aşırı sağ partilerin yükselişiyle İslam karşıtı söylemlerin normalleştiği bir ortamda, kararlı siyasi önlemler alınmıyor.

Camilere yapılan kundaklama saldırıların bir çoğu öncesinde tehdit aldığı, yetkililerin bu tehditleri ciddiye almadığı açıklanırken. yapılan tehditlerle duyurulmuş olsa da, önleyici tedbirler alınmadı. Müslümanlar, camilerinin kundaklanması sonrasında da yönetimden ve siyasilerden destek görmedi. Örneğin, daha geçen ay Orleans yakınlarında kundaklanan ve tamamen kullanılamaz hâle gelen Jargeau Camii saldırısından iki hafta önce camiye İslam karşıtı tehditler yapılmıştı.

Fransa, İslam Düşmanlığı İle Mücadele İsteksiz

Camiin tamamen yanması sonrasında İçişleri Bakanı Retailleau, olayla ilgili sadece sosyal medya üzerinden kınama açıklaması yaptı. Böylece Fransa’da İslam karşıtı şiddet, büyük ölçüde göz ardı edilirken, faillerin çoğu da cezasız kalıyor.

İnsan hakları aktivistleri, medyanın bu olayları nadiren haberleştirmesini ve İslam karşıtı şiddetin sistematik olarak önemsizleşmesini eleştiriyor. Fransa, her ne kadar ülkede artan ırkçılık ve yabancı düşmanlığıyla mücadele etme görüntüsü verse de İslamofobi ile mücadele isteksiz davranıyor.