Almanya’da Skandal Hastane Raporu: Yılda 200 Bin Hasta Açlıktan Ölüyor!

Almanya’da hastanelerde her yıl yaklaşık 200 bin hasta yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybediyor. Uzmanlara göre bu ölümlerin 55 bini, basit önlemlerle engellenebilir.
- ALMANYATOPLUM
- 8 Nisan 2025
Almanya’daki hastanelerde her yıl yaklaşık 200 bin hasta yetersiz beslenme ile mücadele ediyor ve bu hastaların önemli bir kısmı yaşamını kaybediyor. Alman Beslenme Tıbbı Derneği’ne (DGEM) göre, erken müdahaleyle bu ölümlerin en az 55 bini önlenebilir. Ancak birçok hasta, tedavi sürecinde adeta göz göre göre açlığa terk ediliyor.
Yetersiz Beslenme Tedaviyi Zorlaştırıyor
Yetersiz beslenme yalnızca hastaların yaşam kalitesini düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda tedavi sürecini de ciddi şekilde zora sokuyor. DGEM Başkan Yardımcısı Prof. Matthias Pirlich, “Yetersiz beslenme, tedaviye doğrudan zarar veriyor. İyileşmeyi yavaşlatıyor, komplikasyonları artırıyor ve ölüm riskini ciddi ölçüde yükseltiyor.” diye belirtti. Yapılan araştırmalar ayrıca yetersiz beslenen hastaların hastanede kalma süresinin yüzde 40 oranında daha uzun olduğunu gösterdi.
3 Öğün Yemeğe Ayrılan Bütçe 6 Euro
Hastane mutfağına ayrılan bütçeler yetersizliğin başka bir boyutunu gözler önüne serdi. DGEM’e göre Almanya’daki hastanelerde hasta başına günlük yemek masrafı yalnızca 5 ila 6 Euro arasında. Bu miktar; üç öğün yemek, içecekler ve bazen yemek servisi yapan personeli bile kapsıyor.
“Günlerce Yemek Yemeyen Bir Hasta Fark Edilemiyebiliyor”
Hastanelerdeki yetersiz beslenmenin çeşitli nedenleri olduğunu söyleyen Pirlich, “İştahsızlık, kronik hastalıklar veya yalnızlık. Hastaların yetersiz beslenme noktasında çeşitli nedenleri var. Fakat en büyük sorun, hastanede hastaların ne kadar yemek yediğinin izlenmemesi. Belki günlerce yemek yemeyen bir hasta fark edilemiyebiliyor. Özellikle yaşlı ve zayıf hastalar için bu durum hayati tehlike oluşturuyor.” diye kaydetti.
Leipzig’de Başarı Hikayesi
Öte yandan Almanya’da örnek uygulamalardan biri Leipzig Üniversitesi Hastanesi’nde hayata geçirildi. Burada her hasta, yetersiz beslenme riski açısından değerlendirilirken, yaklaşık 6 bin hasta, özel bir beslenme ekibi tarafından destekleniyor. Bu sistem, ek gıda, kişiye özel yemek ve yatakta destek hizmetleri ile entegre bir yapı sunuyor. Beslenme Ekibi Sorumlusu Lars Selig, mevcut modelin henüz ülke geneline yayılmış olmadığını belirtirken, “Birçok hastane hala beslenmeyi mali bir konu olarak görüyor.” diye vurguladı.(bb)