Almanya’da Altın Takıya Vergi Şoku!

Almanya’da Altın Takıya Vergi Şoku!

Almanya’da yapılan her altın hediyesi, özellikle aile dışındaki kişilere verildiğinde, ciddi vergi riskleri doğurabiliyor. İşte detaylar.

Almanya’da altın hediye etmek yasal olsa da, vergi açısından birçok detayın göz önünde bulundurulması gerekiyor. Buna göre ülkede altının hediye edilmesi sanıldığı kadar basit bir işlem olarak görülmüyor. Devlet, hediye edilen altının miktarına ve kime verildiğine göre, devreye girebilirken, “hediye vergisi” adı altında bir kısmına hak sahibi olabiliyor.

Hediye Vergisine Dikkat

Hediye vergisi, yalnızca hediyenin maddi değerine değil, aynı zamanda hediye edilen kişinin yakınlık derecesine göre hesaplanıyor. Örneğin, çocuklar veya eşler için 400 bin ila 500 bin Euro gibi yüksek muafiyet sınırları bulunurken, arkadaşlar, uzak akrabalar ya da resmi nikahı olmayan partnerler için bu sınır sadece 20 bin Euro. Bu tutarın aşılması durumunda ise vergi ödemek kaçınılmaz hale geliyor.

Tanımadığınız Birine Altın Verirken Dikkat

Daha da hassas bir konu ise, altın hediyesinin tanıdık olmayan kişilere yapılması. Burada yasal bildirim sınırı sadece 15 bin Euro. Bu değerin üzerindeki işlemler, otomatik olarak Maliye’ye bildiriliyor. Ayrıca altın alım-satım işlemlerinde 15 bin Euro’yu aşan tutarlarda kimlik tespiti zorunlu hale geliyor. Bu uygulama, kara para aklamayla mücadele kapsamında yürürlükte olan bir kural olarak dikkat çekiyor.

Satışta Vergi Şoku Yaşanabilir

Altın hediye edilen kişinin bu altını bir yıl içinde bozdurması durumunda ise işin rengi tamamen değişiyor. 600 Euro’yu aşan karlar, gelir vergisine tabi tutuluyor. Ancak bu kar 12 aylık bir elde tutma süresi sonunda gerçekleşirse, söz konusu satıştan elde edilen gelir tamamen vergiden muaf oluyor. Yani vergi açısından altının bir yıl boyunca tutulması büyük avantaj sağlıyor.(bb)