Yurt Dışı Emeklilik 2026 Borçlanma Miktarı Belli Oldu
Yurt dışı emeklilik 2026 borçlanma miktarı günlük 495,45 TL oldu. 5 bin günlük süre ile borçlanmak isteyen birinin ödeyeceği tutar 2 milyon 477 bin 250 TL’ye yükseldi.
- AVRUPATOPLUM
- 13 Ocak 2026
Yurt dışı emeklilik 2026 için yapılacak borçlanma miktarı arttı. Sosyal güvenlik mevzuatına göre, yurt dışında geçen çalışma sürelerini Türkiye’de emekliliğe saydırmak isteyenlerin ödeyeceği borçlanma tutarları, prime esas kazançlara bağlı olarak yeniden belirlendi.
Yurt Dışı Emeklilik 2026: Günlük Kazancın Yüzde 45’i
Borçlanılacak her bir gün için tahakkuk ettirilecek tutar, başvuru tarihindeki 5510 sayılı Kanunun 82’nci maddesinde belirtilen prime esas asgari ve azami günlük kazanç arasında seçilecek günlük kazancın yüzde 45’i olarak uygulanıyor. Bu düzenleme, yurt dışı emeklilik başvurularında temel hesaplama yöntemi olmayı sürdürüyor.
Bu kapsamda, 1 Ocak 2026 ile 31 Aralık 2026 tarihleri arasında yapılacak başvurularda, borçlanma bedelinin günlük tutarı en düşük 495,45 TL olarak belirlenirken, seçilecek kazanca bağlı olarak bu rakam 4 bin 459,05 TL’ye kadar çıkabiliyor. Böylece yurt dışında geçen her bir gün için ödenecek tutar, başvuru sahibinin tercihine göre önemli ölçüde değişebiliyor.
5 Bin Günü Borçlanmak İsteyen 2 milyon 477 bin 250 TL Ödeyecek
Örnek bir hesaplama yapıldığında, yurt dışında geçen 5 bin günlük süresini 15 Şubat 2026 tarihinde en düşük tutar üzerinden borçlanmak isteyen bir kişinin ödeyeceği toplam miktar 2 milyon 477 bin 250 TL’ye ulaşıyor. Bu rakam, önceki yıllarla karşılaştırıldığında yurt dışı emeklilik maliyetlerindeki artışı net biçimde ortaya koyuyor.
Yurt Dışı Emeklilikte 2019 Yılında Kanun Değişikliğine Gidilmişti
1 Ağustos 2019 tarihinde yürürlüğe giren 7186 sayılı Kanun ile yurt dışında geçen hizmet sürelerinin borçlanılmasına ilişkin önemli değişiklikler yapılmıştı. Bu düzenlemeyle birlikte borçlanma tutarının hesaplanmasında başvuru tarihindeki prime esas kazanç esas alınmış ve oran yüzde 45 olarak belirlenmişti. 2026 yılında da aynı sistem uygulanmaya devam ederken, artan prime esas kazançlar nedeniyle yurt dışı emeklilik için ödenecek tutarlar önceki yıllara kıyasla ciddi şekilde yükselmiş oldu.(bb)