Fransa’da Başörtüsü Tahammülsüzlüğü! AB Afişindeki Başörtülü Kadından Rahatsız Oldular

Fransa’da Başörtüsü Tahammülsüzlüğü! AB Afişindeki Başörtülü Kadından Rahatsız Oldular

Avrupa Komisyonu’nun, Avrupa’nın Geleceği ile ilgili konferansa teşvik amaçlı 9 Şubat’da yayımladığı, başörtülü bir bayanın da buluduğu afiş, Fransa’da sağ partiler tarafından kınandı.

Mine Çelik

Avrupa Komisyonu tarafından düzenlenen Avrupa’nın Geleceği Konferansı’na teşvik amaçlı 9 Şubat’ta yayımlanan, “Avrupa’nın geleceği sizin elinizde” sloganı ile başörtülü bir bayanın bulunduğu afiş, Fransa’daki sağ partileri rahatszı etti. Afiş sağ partilerin tepki ve kınama mesajlarına sebep oldu.

Eski Cumhurbaşkaı Nicolas Sarkozy tarafından kurulan Cumhuriyetçiler (LR) partisi milletvekili Eric Ciotti, kişisel sosyal medya hesabında afişi kınayarak “Fransa Başkanlığındaki Avrupa Birligi Konseyi’nin İslamcılığa Kabul edilemez teslimiyetidir” ifadelerini kullandı.

Marine Le Pen liderliğindeki aşırı sağ parti Ulusal Birliktelik(RN) Avrupa Parlamentosu Milletvekili Jean-Lin Lacapelle ise, 60 yıl önce başörtülü bir bayanın Avrupa Birliğine ait bir afişin yüzü olabilieceğine inanılamayacağını söyleyerek başörtüsünden rahatsızlığını dile getirdi. Aşırı sağcı siyasetçi, başörtülülere yönelik hakaretlerini de sürdürerek, “Teslimiyet, yer değiştirme ve uygarlığın değişimiyle eş anlamlı olan başörtüsü asla Avrupa sembolü olmayacak” ifadelerini kullandı.

Avrupa Komisyonu tarafından henüz bir açıklama yapılmamış olsa da, Avrupa’nın Geleceği Konferansı ile ilgili paylaşılan sosyal medya görselleri arasından başörtülü kadının resminin kaldırılmış olduğu gözlemlendi.

Kasım Ayındaki Afişler de Fransa’yı Rahatsız etmişti

Kasım ayında yine Avrupa Konseyi’nin başörtülü kadınlara yapılan ayrımcılığa karşı ‘Güzellik çeşitlilikte olduğu gibi özgürlük başörtüsündedir’ sloganıyla bilinçlendirme kampanyası başlatılmıştı. Kampanyaya ait afişler, Fransa’nın ‘başörtüsü takmayı teşvik ediyor’ gerekçesiyle yaptığı itirazının ardından kaldırılmıştı.

Avrupa’da en çok Müslüman’ı yaşadığı Fransa’da,  başörtülülere yönelik ayrımcılık her geçen gün daha da artar hale geliyor. Son olarak başörtülülerin spor müsabakalarında yer almasını yasaklayan yasa tasarısının Ulusal Meclis’te görüşülmesine devam ediyor.