Fransa’da Stajyer Otobüs Şoförü Kadın Başörtüsü Nedeniyle Kovuldu

Fransa’da başörtülü Türk kadın Ferhan Yılmaz, stajyer olarak gittiği iş yerinden başörtüsü nedeniyle kovuldu. Yılmaz yasal yollardan hakkını sonuna kadar arayacağını söyledi.

Fatma Yılkın

Fransa’nın Metz şehrinde yaşayan 44 yaşındaki üç çocuk annesi Ferhan Yılmaz, Fransa genelinde ulaşım sektöründe hizmet veren ‘Kéolis’ şirketinde 3 Temmuz 2023 tarihinde staja başladığını fakat aynı gün başörtüsü nedeniyle iş yerinden kovulduğunu iddia etti.

Yılmaz Camia Haber’e konuyla ilgili açıklamasında: “İş arama kurumu aracılığıyla otobüs şoförü ehliyetimi yapmak üzere üç ay boyunca tam gün eğitim gördüm. Sınavlarımı tamamladıktan sonra ehliyetimin geçerliliği için bir staj yapmam gerekiyordu. Fransa’nın en önde gelen şirketi Kéolis’e başvurdum. Telefon görüşmemizin ardından randevu verildi ve şirkete görüşmeye gittim.” dedi.

İş yerinde çok iyi karşılandığını ifade eden Yılmaz, görüşme esnasında staj sonrası için de iş teklifinde bulunulduğunu, başörtüsünün görüşme boyunca konu edilmediğini belirtti. Görüşmenin sonunda 3 Temmuz’dan 27 Temmuz’a kadar Kéolis şirketinin Woippy şubesinde staj yapabileceğine dair imzalar atıldığını dile getiren Yılmaz, “Önceki iş yerlerimde başörtüm zaman zaman sorun edildiği için burada iyi karşılanmam ve başörtümün söz konusu dahi olmaması beni ayrıca mutlu etmişti.” dedi.

Ferhan Yılmaz başörtüsü nedeniyle mağdur edildiğini iddia etti. @camiahaber

“YA BAŞINI AÇ YA DA BURAYI TERK ET”

Stajının ilk günü diğer stajyerler ile şirketi dolaşan Yılmaz, kendisini stajyer olarak kabul eden şirket çalışanı tarafından çağırıldığını ifade etti. Yılmaz görüşmeyi şu şekilde aktardı: “İlk görüşmemizde beni iyi karşılayan bayan şunları söyledi, ‘Ferhan Hanım, üzgünüz fakat sizi bu şekilde kabul edemeyeceğiz. Ya başınızı açın ya da burayı terk edin.’ Beni ilk görüşmede başörtülü gördüklerini, hatta iş teklifinde bulunduklarını hatırlatınca, bayan kararın kendisiyle ilgili olmadığını ve buna mecbur edildiğini ifade etti.”

[post-refarans id=”44528″ taraf=”sol”]

“BENİ ÂDETA KANDIRDILAR”

Stajın otobüs şoförlüğü için gerekliliğine vurgu yapan Yılmaz, şirket çalışanı kadın tarafından mağdur edilmeyeceğine dair söz aldığını fakat sonradan öğrendiğine göre staj yerinin iş arama kurumuna kendisinin stajı yarıda bıraktığına dair bilgi verdiğini ifade etti. Yılmaz, “İş arama kurumu otobüs ehliyeti ücretini ödedi. Stajımı yarıda bırakmam onların benden bu ücretin tamamını geri isteyecekleri anlamına geliyor.” dedi.

“BİNAYA DAHİ SOKMADILAR”

Kendi imkânlarıyla iş arama kurumuyla görüştüğünü ve işlemleri durdurduğunu ifade eden Yılmaz, 7 Temmuz’da staj yerine giderek daha yetkili bir bayan ile görüştüğünü ifade etti. Yılmaz, “Bırakın benimle karşılıklı oturmayı, binaya dahi sokmadılar. Yetkili bayan her iş yerinin kuralları olduğunu, beni kovmadıklarını, başörtümü çıkarmamı istediklerini söyledi. Stajımın şirket tarafından sonlandırıldığına dair belge istememe rağmen cevap alamadım.” dedi.

Kéolis şirketi tarafından staj dönemi için Yılmaz adına çıkartılan isim kartı.
@camiahaber

“MAĞDUR EDİLDİM”

Hem hakkını savunmak hem de olayı duyurmak için harekete geçtiğini dile getiren Yılmaz, “Mağdur edildim. İletişimde olduğum yerel gazeteye, iş yeri tarafından ilk görüşmeye başörtüsüz gittiğim, beni o şekilde kabul ettiklerine dair açıklamalar yapılmış. Oysa ki ben küçüklüğümden beri başörtümü hiç çıkarmadım. Ayrıca iş yerinden gazeteye stajyerleri olmadığıma dair de bazı açıklamalar yapılmış. Bunun da aksini stajımın ilk günü çekindiğim fotoğraflarla ve bana özel çıkartılan isim kartıyla kanıtlayabilirim. Yasal yollardan hakkımı sonuna kadar arayacağım.” dedi. (c)