Fransa’da Tartışmalı Göç Yasası Kararı 25 Ocak’ta Açıklanacak

Fransa’da Tartışmalı Göç Yasası Kararı 25 Ocak’ta Açıklanacak

Fransa’da Anayasa Konseyinin, aşırı sağın oylarıyla kabul edilen hükümetin tartışmalı göç yasasına ilişkin kararını 25 Ocak’ta açıklayacağı bildirildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Anayasa Konseyi’ne taşıdığı tartışmalı göç yasasına ilişkin karar 25 Ocak’ta açıklanacak.

Ulusal basındaki haberlere göre, Anayasa Konseyi Başkanı ve eski Fransa Başbakanı Laurent Fabius, Konseyin “Parlamento kararlarının görüşme odası” olmadığını, yasaların anayasaya uygunluğuna hükmeden bir yapı durumunda bulunduğunu belirtti.

[post-refarans id=”52673″ taraf=”sol”]

Aralık ayında onaylanmıştı

Fabius, Fransa gibi ileri demokrasilerde yasalar üzerinde değişiklik yapılabileceğini ancak bu gerçekleştirilirken hukuk devletine saygının gözetilmesi gerektiğini vurguladı.

Laurent Fabius, Anayasa Konseyinin, Aralık 2023’te onaylanan tartışmalı göç yasasının anayasaya uygunluğuna ilişkin kararını 25 Ocak’ta vereceğini açıkladı.

Macron, göç yasasını Anayasa Konseyine taşımıştı

Ulusal Meclis Başkanı Yael Braun-Pivet ve çok sayıda senatörün yanı sıra Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, göç yasasını Anayasa Konseyine taşımıştı.

Macron, Konseye yaptığı başvuruda, “yasa hükümlerinin ancak Anayasa Konseyinin, bu hükümlerin Anayasa tarafından güvence altına alınan hak ve özgürlüklere saygı duyulduğunu doğrulamasının ardından uygulanabileceğini” belirtmişti.

Göç önlemleri sıkılaştırıldı

Anayasa Konseyinin yasayı onaylaması halinde yasa resmi olarak yayımlanacak, aksi takdirde Ulusal Meclisin yasanın onaylanmasıyla sonuçlanan oylaması iptal edilecek. Anayasa Konseyinin, tartışmalı maddeleri yasa metninden çıkarma yetkisi de bulunuyor.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’in göç yasa tasarısını sunduğu, aşırı sağcıların çoğunlukta olduğu Senatoda, maddeler üzerinde göç önlemlerinin daha da sıkılaştırıldığı değişiklikler yapılmıştı.

Senatonun üzerinde değişiklikler yaparak onayladığı tasarı üzerinde, 14 parlamenterden oluşan Karma Komisyon da mutabık kalmıştı. (aa,c)