Almanya’da AfD’ye Tepkiler Sürüyor: On Binlerce Kişi Sokağa İndi

Almanya’nın başkenti Berlin ve Köln’de Müslüman düşmanı, aşırı sağcı, popülist Almanya için Alternatif (AfD) Partisine karşı gösteri düzenlendi.

Berlin ve Köln’de ırkçılığa ve aşırı sağa karşı düzenlenen gösteriye binlerce kişi katıldı. Göstericiler tarafından AfD’nin kapatılmasını istendi. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının çağrısıyla binlerce kişi, AfD üyelerinin de katıldığı bir toplantıda milyonlarca yabancının sınır dışı edilmesine ilişkin yapılan planları ve artan aşırı sağ şiddeti protesto etti. Göstericiler, “Irkçılığa karşı herkes birlikte” ve “Tüm Berlin AfD’den nefret ediyor” sloganları attı, üzerinde “AfD’yi durdurun”, “Irkçılık alternatif değildir”, “Nazilere yer yok”, “Müslümanlara karşı kışkırtmaya hayır” ve “Naziler dışarı” yazan dövizler taşıdı.

“AfD demokrasi için bir tehdit”

Gösteride yapılan konuşmalarda, AfD’nin demokrasi için bir tehdit olduğu ve tüm toplumun aşırı sağa karşı çıkması gerektiği vurgulandı. Gösteriye katılan bir grup Filistin kökenli de Gazze’deki katliama dikkati çekti ve “Filistin’e özgürlük” sloganları attı. Almanya’nın Köln kentinde ırkçılığa ve aşırı sağa karşı düzenlenen gösteriye yaklaşık 30 bin kişi katıldı. Neumarkt meydanında toplanan göstericiler ellerinde dövizler taşıyarak Deutzer Köprüsü’nden Ren Nehri’nin diğer yakasına doğru yürüdü.

Almanya’nın Köln kentinde ırkçılığa ve aşırı sağa karşı düzenlenen gösteriye yaklaşık 30 bin kişi katıldı.

Binlerce gösterici AfD’nin kapatılmasını istedi

Gösteride Almanya’da yabancı ve Müslüman karşıtı olarak bilinen Almanya için Alternatif Partisi (AfD) politikacıları ve Avusturyalı aşırı sağcı Martin Sellner’in, milyonlarca yabancı kökenlinin Almanya’dan sınır dışı edilmesini öngören plan üzerine Postdam’da gizlice görüştüklerinin ortaya çıkması da eleştirildi. Taşınan dövizlerde ve atılan sloganlarda AfD’nin kapatılması istendi. Yaklaşık 1000 kişinin katılacağı öngörülen gösteriye 30 bine yakın kişinin katıldığı belirtildi.

[post-refarans id=”53832″ taraf=”sol”]

“Aşırı sağa karşı mücadelemizi vermemiz lazım”

Sol Parti Berlin Eyalet Meclisi Üyesi Elif Eralp, yaptığı açıklamada, ülkedeki aşırı sağ tehlikesine işaret ederek, “Şimdi Almanya uyandı. Faşistler tarafından büyük tehlike var. Hepimizi ülkeden göndermek istiyorlar.” dedi. Aşırı sağcıların, sadece göçmen kökenlilere değil aşırı sağcılar gibi düşünmeyen herkese zarar vermek istediğini belirten Eralp, “Herkes için büyük bir risk. Bu yüzden insanların uyanması ve bu kadar çok insanın sokağa çıkması çok önemli, bu yüzden mutluyum.” ifadesini kullandı. Eralp, herkesin ırkçılığa karşı ayağı kalkması gerektiğini vurgulayarak, “Devletin de işini yapması lazım. Bence aynı zamanda AfD’nin yasaklanmasının da gözden geçirilmesi lazım. Hepimizin örgütlenmemiz ve aşırı sağa karşı mücadelemizi vermemiz lazım.” diye konuştu.

“biz demokratlar, bölmek isteyenlerden çok daha fazlayız”

Almanya Başbakanı Olaf Scholz on binlerce katılımcıya X hesabı üzerinden teşekkürlerini iletirken, “Bu kişiler ırkçılığa, tahrike karşı ve özgürlükçü demokrasimiz için sokaklara döküldü. Bu cesaret veriyor ve şunu gösteriyor ki, biz demokratlar, bölmek isteyenlerden çok daha fazlayız.” ifadelerini kullandı.

“AfD’ye Sözde değil özde mesafe koyulmalı”

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Ali Mete ise konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında siyasi partilere seslendi. Mete, “Demokratik partilerin AfD ile aralarına sadece sözde değil, özde de mesafe koymalıdır. Aşırı sağ cenahtan bir şeyler devşirmeye çalışmak, insan haklarını göreceleştirmek, dinî ya da etnik azınlıklara karşı korku ve ön yargı uyandıran her açıklama AfD’ye seçim desteği anlamına gelir.” ifadelerini kullandı.

Almanya’da planlanan gelecek protestolar:

19 Ocak – 15.30 – Hamburg Rathausmarkt

19 Ocak – 17:00 – Bielefeld-Jahnplatz

19 Ocak – 17:00 – Stralsund-Alter Markt

20 Ocak – 13:00 – Frankfurt Römer

20 Ocak – Braunschweig

20 Ocak – 14:00 – Kassel-Friedrichsplatz

20 Ocak – 14:00 – Halle August-Bebel-Platz

20 Ocak., 16 Uhr – Aachen Hbf

20 Ocak. – Magdeburg

20 Ocak. – Erfurt

20 Ocak – 15:00 – Lübeck, Kohlmarkt

20 Ocak – 15:00 – Gießen-Berliner Platz

20 Ocak – 16:00 – Oldenburg Schlossplatz

21 Ocak – 13:00 – Detmold-Marktplatz

21 Ocak – 14:00 – München Ort unbekannt

23 Ocak – 17.30 – Eitorf Bahnhof

24 Ocak – Schorndorf

19 Ocak – 18:00 – Münster-Stubengasse

20 Ocak – 15:00 – Heidelberg, Schwanenteilanlage

20 Ocak – 11:00 – Buxtehude-Has‘ und Igel-Brunnen

27 Ocak – 12:00 – Düsseldorf, DGB-Haus

3 Şubat – 13:00 – Berlin-Bundestag(AA,C)